Diğer bir adı da Belçika bülbülüdür. Bu bilhassa ötüş kanaryasıdır.Bu kanarya ilk olarak 16. asırda Flandr’a getirilmiş ve burada yetiştirilerek geliştirilmiştir. Hem şekil hem ötüş bakımından tercih edilen bir kanaryadır.
Türkiye’de MALİNUA – WATERSLAGER adıyla anılan kanaryalar aynı IRK ama iki ayrı TÜR’dür, adlandırmalarıda Belçika ve Hollanda türleri olarak yapılmaktadır. Aynı makam’ları (turları) ötmelerine karşın ötme biçimleri değişiktir.
Waterslager cinsi en damlı ve zariftir. Baş biçimli, gaga ince, gözler kara ve parlaktır.Boynu uzun ve incedir. Göğsü az kabarıktır, kanatları vücuduna iyice yapışıktır. Gagasının ucundan kuyruğunun ucuna kadar boyu 15-17 santimdir. Eskisen rengi düz sarı idi şimdi lekeli ve düz beyazlarda yetiştirilmiştir. Malinua cinsi kanaryaların erkeği sağlam bünyelidir.Dişileri yavrularına iyi bakar. Çınlayan ötüşü saf ve hoştur. Belçikalılarınki pest perdeli bir ötüşe sahiptir, harz kanaryalarına benzer.
Her iki tür’de makaralı ve vuruşlu ötüş biçimi ile ötme yeteneklerine sahip olup, Belçika tür’ü Harz’larin ötüş biçimine daha yakın, daha sesli, çok daha fazla makamlı ve pest perdeli ötüşleri ile, makam’ları birbirine aralıksız bağlayan MAKARA ötüş biçimi ile öterler. Malesef çok kaliteli ve süperleri hariç bir çoğunda Bülbül’ün makam’ı olan Tjokken (kısa aralıklarla göğüsten gelen hıçkırığı andıran djok veya tjok sesleri) artı rulesi (aynı seslerin aralıksız ötüş şekli) ve Metal sesleri zayıftar veya duyulmaz. Belçikalıların en önem verdikleri makam’lar bu seslerinden oluşan Akar-Kaynar ve Çağlayan su makamlarıdır.
Vuruşlu ötüş biçimi ve bazı makamları çınlayan nağmelerle sunan Hollanda Waterslager türü bu özelliklerinden dolayı Belçika Malinois (MALİNUA) türünden daha sesli izlenimi verir. İki tür arasında daha sesli veya daha sessiz karşılaştırması yapmak pek doğru değildir, zira her iki türde türlerine özgü ötüş biçimi ile öterler. Waterslager(MALİNUA) tür’ünde geldikleri soy’a bağlı olarak sertleri gibi yumuşak tarzda ötenleri mevcuttur. Genellemede ötmeleri öngörülen bütün makam’ları eksiksiz öterler. Su vuran, su döven anlamına gelen Waterslager(MALİNUA) kelimesinden de anlaşıldığı gibi su turlarını dolgun name’lerle mükemmel ötenleri çok tutulur.
Hangi tür’den olurlarsa olsunlar kaliteleri ait oldukları Irk’ın tür’üne özgü ötüş biçimi ile makam’ları eksiksiz, hatasız, kesintisiz, Akıcı yumuşak tarz’da ve bulundukları dört’lü grupta (koleksiyon) birbirlerine uyum sağlayarak bir harmoni şekline öten kanarya’lardır.
Malinua ötümü ile ilgili video:
Her makam öttüklere nağmeye (sese) uygun olarak adlandırılır. Çok sevilen bir şarkı sesi güzel bir ses sanatçısından ne kadar zevkle dinlenirse, bu ırk kanaryalarının her iki ayrı türünün kalitelerini dinlemekte onlara gönül vermiş kanarya severlere o kadar zevk verir. Önemli olan makam ve nağmeleri tanıyabilmek iyi, eksik, hatalı ayırımını yapabilmektir. Bu ayrımı yapabilmek için uzun yıllar tecrübe ve çok iyi kulak ister.
Fransız malinua kanaryalarının 17 türlü ses nağmeleri vardır. Bunları “Yarışmalarda kanarya sesinin değerlendirilmesindeki kriterler nelerdir?” başıklı yazımızdan görebilirsiniz.
Kaynak: Mehmet Ali KARAİPEK, İnternet muhtelif siteler