Ä°nsanoÄlunun kuÅlara duyduÄu ilgi çok eskidir. TavuÄun ehlileÅtirilmesi Mısırâlıların Posta güvercini beslemesi bunu kanıtlamaktadır. Günümüzde de diÄer hayvanlara oranla kuÅ meraklılarının çokluÄu bunu kanıtlayan diÄer bir faktördür. Kimi tavuk, kimi güvercin, kimi ise papaÄan, muhabbet kuÅu, kanarya vb. gibi kafes kuÅları, kimileri avcılıkta kullanılmak üzere avcı kuÅlar beslemektedir. Hayvan sevgisi, insanı insan yapan  önemli unsurlardan biridir. Ãocuklarımıza hayvan sevgisini aÅılamanın en güzel yolu herhalde kafes içinde bir kanarya veya muhabbet kuÅu almaktır.
KuÅlar üstünde yapılan araÅtırmalar biyolojinin uygulanmasına yönelik olduÄu kadar kuramsal bir çok soruna açıklık getirmesi bakımından büyük önem taÅır. KuÅlar büyük ölçüde içgüdülerine baÄlı olarak hareket eder ve görsel uyarılara yada ses uyarılarına doÄuÅtan belirlenmiÅ yanıtlar verirler. Beslenme ve üreme davranıÅlarının önemli bir bölümü deÄiÅmez kalıplardan oluÅur. Bölgeyi savunma davranıÅları üreme mevsimi boyunca devam eder. ÃtüÅleri eŠçekmeye, rakiplerine göz daÄı vermeye, yaklaÅan tehlikeye karÅı diÄer kuÅları uyarmaya yönelik olarak kullanılan iletiÅim iÅaretidir. KuÅların renk özellikleri â Pigmentlerâ dokularındaki yapısal özellikler yada her ikisinin etkisi ile biçimlenir.
Ãok eskilerden beri ve günümüzde halen kuÅlarla ilgilenen bilim adamları uzun araÅtırmalar sonucu buldukları bulguları deÄerlendirerek kuÅları sınıflandırmaya tabi tutmuÅlardır. 8600âü aÅan kuÅ cinslerini iki büyük  takıma  ayırmıÅlardır.
1. KARÄ°NASIZ KUÅLAR TAKIMI (Uçamayan KuÅlar) :
  Bunlar deve kuÅları, koÅucu deve kuÅları, Amerika deve kuÅları, Emular, Kiviler, ve soyu tükenmiÅ olan Dodo ve Fil KuÅlarıdır.
2. KARÄ°NALI KUÅLAR TAKIMI (Uçabilen KuÅlar) : Â
  KuÅlar aleminin çoÄunluÄunu oluÅturmaktadır. Bu takımın hiç uçamayan cinsleri penguenler ise gösterdikleri diÄer özellikler ile bu takıma dahil edilmiÅlerdir. Penguenlerin bu takıma dahil edilmesi yapılan araÅtırmaların bilimsel yönünü ortaya çıkartmaktadır. Zira penguenlerin kısa kanatlarını çok iyi kullanarak su içinde adeta uçar gibi çok hızlı ve seri olarak yüzmeleri bu kuÅların karinalı olduklarını ispatlamıÅtır.
  Bilim adamlarınca karinalı (uçabilen) kuÅların hepsinin tohum. Böcek, meyve kendisinden küçük canlılar, su ürünleri ile beslendiÄini, bazılarının ise tamamen etçil ve leÅ yiyenler olduÄu gözlenmiÅtir.
  Karinalı (uçabilen) kuÅları  iki büyük ana sınıfa ayırmıÅlardır.  (Ayrıca bu iki büyük takım 27 alt takıma ayrılır.)
A.    ÃTÃCà KUÅLAR SINIFI
B.    ÃTÃCà OLMAYAN KUÅLAR SINIFI
Ãtücü kuÅlar sınıfı 5100 âü aÅkın cinsi içeren geniÅ bir sınıftır. Bu kuÅlar ses organlarının çok geliÅmiÅ olmasıyla diÄer kuÅlardan ayrıldıkları görülür. Genelde seslerinin güzel olmasına raÄmen hepsinin ötüÅünün güzel olduÄu söylenemez. Ne var ki ötücü kuÅlar sınıfının bir üst sınıfı olan öz ötücü kuÅlar sınıfının içerdiÄi familya üyelerinin büyük bölümü güzel ötüÅleri yanında çok iyi taklit edebilme yeteneklerine sahiptirler.
  Ãtücü kuÅlar sınıfı da bir üst sınıf olan üç bölüm sınıfına ayrılır.
Â
1. BaÄıranlar sınıfı
2. Yalancı ötücüler sınıfı
3. Ãz ötücüler sınıfı
Konumuz Bülbül ÃtüÅlü kanarya olduÄundan bu kadar bilgi ile yetinip Ãtücü KuÅlar Sınıfının öz ötücü kuÅlar üst sınıfı familyalarından Bülbülâün üyesi olduÄu ARDIÃKUÅUGÄ°LLER (KARATAVUKGÄ°LLER) ile Kanaryaânın üyesi olduÄu Ä°SPÄ°NOZGÄ°LLER familyasını ele alacaÄız.
[box type=”info”]
Yazar: Besim GÃLBAKAN
Kaynak: http://bahadirgulbakan.blogspot.com
Not: Bu yazı dizisi Syn. Bahadır GÃLBAKAN aracılıÄı ile Syn. Besim GÃLBAKAN’dan izin alınarak www.serinofil.com‘da yayınlanmıÅtır.Tüm hakları yazarın kendisine aittir.
[/box]