KANARYA (SERINUS CANARIA) :
Ãtücü kuÅlar sınıfının öz ötücü kuÅlar üst sınıfına ait Ä°spinozgiller familyasının bir üyesi olan kanarya gerek renk gerek Åekil ve gerekse ötüŠyönü ile insanoÄlunun bir çoÄunun günümüzde vazgeçilmez bir tutkusu haline gelmiÅtir. Kanarya meraklılarınca bir çok ülkede kanarya sevenler ve yetiÅtiriciler kulüpleri ile dernekler kurulmuÅtur. Türkiyeâmizde de Kanarya merakı üstüne kurulmuÅ 56 adet dernek bulunmaktadır.
KANARYANIN TARÄ°HÃESÄ° :
DoÄada yabani olarak halen bulunan kanarya 12 â 13 cm uzunluÄunda ergin erkek kanaryalarda boyun yanakları ve alın sarımsı veya yeÅil â gridir. Karın tarafı ise sarı yeÅildir. Vücudunun yanları koyu kahverengi boylamasına çizgilidir. Sırt tarafında boylamasına açık gri kahverengi koyu lekeler göze çarpar. Kuyruk sokumu sarıdır.
Ä°spanyol gemiciler XV. Asrın sonları ile XVI. Asrın baÅlarında (Yazar Oliver L.AUSTINJR. KuÅlar adlı eserinde bilim adamları âPeter SCOTTI â Alexander WETMORE â Helbert FRÄ°EDMAN ve Jc.Dickinsonâ görüÅleri )  Kanarya Takım Adalarındaki bu kuÅları kitle halinde yakalayarak Ä°spanyaâya götürmüÅleridir. Bu güzel kuÅlar güzel sesleriyle insanların en yakın dostları arasına katılmıÅlardır. Kısa zamanda Ä°spanyaâdan tüm Avrupaâya yayılmıÅtır. Yabani kanaryalar Kanarya Takım Adalarından  Asor ve Madeira Adalarında yabani olarak yaÅamaktadır. Yabani Kanaryaların gagası ufak, kalın ve konik bir biçimdedir. Kanatları uzun ve sivri kuyruÄu orta uzunlukta ve ucunda oldukça derin kesintilidir. 22âye yakın yabani kanarya türü bütün Afrikaâda Güney Avrupaâda kuzey Almanyaâya kadar olan bölgelerde, Hindistanâın kuzey batı bölgelerine kadar ön ve orta Asyaâda görülmektedirler. Yabani Kanaryaâdan (Mutasyon) sonucu evcil sarı Kanaryaâlar türetilmiÅtir. Bu gün evcilleÅmiÅ kanaryalarda erkek, diÅi arasındaki görünüm farkları da ortadan kalkmıÅtır. ÃtüŠve davranıŠbiçimi göstermeyen bir kanaryanın amatörlerce ayırt edilmesi çok zordur.
BilindiÄi gibi ve bu hususta evcil kanaryaânın renk ve cinsleri hakkında bir çok kitap yazılmıŠve halen yazılmaktadır. Yabani kanaryalar mutasyon sonucu çok deÄiÅik renk ve türlerde ve bir çok ırk içermek üzere üretilmiÅtir. Tabi ki bu baÅarıların sahipleri Avrupa ülkeleri ile Japonyaâdır. Maalesef binlerce meraklısının bulunduÄu Türkiyeâmizde yetiÅtirilmiÅ hiçbir ırk kanaryası bulunmadıÄı gibi Osmanlıâlardan miras kaldıÄı bilinen âÄ°STANBULÄ°Nâ kanaryasıâna da sahip çıkılmayarak nesli kaybolmuÅtur. Günümüzde mevcut derneklerimizce 18 â 20 dalda Avrupa Devletlerince geliÅtirilmiÅ olan Irk Kanaryalarının Türkiyeâde üretilen yavrularının Irk GüzelliÄi Müsabakaları düzenlenmektedir.
Bizler kendimize özgü bir Irk Kanaryasının üretilmesi için bu güne kadar herhangi bir adım atmadıÄımız gibi, Avrupalıların yıllarını vererek elde ettikleri Irk Kanaryalarını da birbirleriyle kırarak (eÅleÅtirerek) nesilleri bozmada hiç sakınca görmemekteyiz.
Avrupa Devletlerinin bu baÅarıları küçümsenecek bir Åey deÄildir. Ancak onların yapamadıkları bizlere has Bülbül ÃtüÅlü Kanaryalarımızı onlara tanıta bilsek zannederim hayrete düÅeceklerdir.
Konuyu fazla uzatmamak için her meraklıca bilindiÄinden ve konumuzun dıÅında kaldıÄından mevcut renk ve ırk kanaryalarının isimlerinden bahsetmemeyi uygun görüyorum. Zaten bu hususta yazılmıŠbir çok kitap mevcuttur.
BÃLBÃL ÃTÃÅLÃ KANARYAâCILIÄINÂ GEÃMÄ°ÅÄ° VE BUGÃNÃ
Taklit etme yeteneÄine sahip kanaryaânın kuÅlar aleminde en güzel ötüÅlü kuÅ olan bülbül naÄmeleri ile öttürülmesi çalıÅmaları 1970âli yılların baÅlarında baÅlamıÅtır.
Bu güzel uÄraÅıya yetiÅtirici olarak baÅlayan derneklerimiz Bursa â Ankara â EskiÅehir â Konya â Sakarya â Kocaeli â Samsun olup Ãttürücü olarak ta Ä°stanbul Kanarya Sevenler ve YetiÅtirenler, Ä°stanbul Serinofil, Ä°zmir Serinofil, Balıkesir, Kütahya, Karadeniz EreÄli, Adana, Mersin sonraları Ä°stanbul Yeni Serinofil, Manisa Akhisar, Antalya Derneklerimiz olmuÅtur.
1980âli yıllarda derneklerimizce düzenlenen bülbül ötüÅlü kanarya müsabakaları zirve denecek doruÄa eriÅmiÅ, gerek katılım (yarıÅmacı) gerek yetiÅtirici ve gerekse izleyici yönünden vazgeçilmez bir tutku halini almıÅtır. Ãyle ki bir yıl içinde 23 dernek yönetiminin Bülbül ÃtüÅlü Kanarya Müsabakası düzenlemesi Dernek yöneticilerini arayıŠiçine sokmuÅtur. ÃeÅitli il derneklerinde yapılan toplantılarda bazı kararlar alınarak (Her derneÄin 2 yılda bir müsabaka düzenlemesi gibi) müsabakalara bir standart getirilmeye çalıÅılmıÅtır.
Kanımca Ãnemli Olan ;
- Bülbül naÄmelerinin belirlenmemesi,
-  Jüri üyelerinin eÄitilmemesi,
- Puanlama sisteminin iyi yapılmaması
- Ve en önemlisi bazı jüri üyelerinin ön yargılı puan vermesi ile belirli kiÅilerin kuÅlarının dereceye sokulması,
YetiÅtiricileri, yarıÅmacıları ve meraklı izleyicileri yavaÅ yavaÅ bu tutkudan uzaklaÅtırmıÅtır. 1990âlı yılların sonlarına gelindiÄinde ise bülbül ötüÅlü kanarya müsabakası düzenleyen Ä°stanbul Kanarya Sevenler ve YetiÅtirenler (Aksaray) ve Konya Serinofil Derneklerinden baÅka dernek kalmamıÅtır.
Hele ki bu arada Dernek adedinin çokluÄu nedeniyle Ege ve Marmara yöresi derneklerimizin Kanarya Irk GüzelliÄi müsabakalarına yönelmesi ve diÄer yöre derneklerimizin de buna katılması Bülbül ÃtüÅlü Kanarya merakını yok denecek düzeye indirmiÅtir. Ne var ki Kanarya Denince aklımıza gelen ses güzelliÄi bazı meraklılarca vazgeçilmez tutku olduÄundan az sayıda da olsa Bülbül ÃtüÅlü Kanarya meraklısının bu iÅi zevk içinde olsa devam ettirdiÄi gözlenmiÅtir.
Günümüzde Bülbül ÃtüÅlü Kanarya yetiÅtirilmesi Ankara â Ä°stanbul â Bursa â EskiÅehir â Konya â Samsun â Adana gibi derneklerimizin uÄraÅları ile eski haz ve güzelliÄinden daha üst seviyelere geleceÄine inancım sonsuzdur. Bunun en güzel ispatı Ankara DerneÄimizin en son düzenlediÄi Bülbül ÃtüÅlü Kanarya müsabakasında görülmüÅtür.
BÃLBÃL ÃTÃÅÃNE UYGUN KANARYA ELDE EDÄ°LMESÄ°
Kanarya denildiÄinde güzel ötüÅlü sarı renkli kafes kuÅu akla gelir. Günümüzde kanaryanın bir çok rengi â Irkı ve deÄiÅik ötüÅü olanlar mevcuttur.
Uzun yıllar yapılan uÄraÅılarda Bülbül ÃtüÅüne yatkın hiçbir kanarya Irkının ve ÃtüŠKanaryalarının (HARZ-MALÄ°NOVA-CERMEN V.S.) olmadıÄı gözlenmiÅtir. Bütün kanarya ırkları içinde yapılan denemelerde yalnızca Malta (Yerli) Kanaryasının Bülbül Ãtümü için en yatkın olduÄu, bu iÅe gönül verenlerce de çoÄunlukla Malta Kanaryası üzerinde çalıÅtıkları bilinmektedir.
Bir Bülbül ÃtüÅlü Kanarya yetiÅtiricisi olarak uzun yıllar yapmıŠolduÄum denemeler ile aÅaÄıda belirtilen 4âlü çaprazlama üretim ile elde edilecek yavru kanaryaların algılama gücünün ve Bülbül naÄmelerini çevire bilme yeteneÄinin çok güzel olduÄunu gördüÄüm için tavsiye etmekteyim.
- Hançeri güzel YeÅil veya ABRAÅ Erkek (Malta Kanaryası)
- HOLLANDES DiÅi Kanaryası (EÅleÅtirilerek)
Alınacak melez yavrular (A-Erkek Yavrular B-DiÅi Yavrular)
- BORDER Erkek Kanarya
- GLOSTER DiÅi Kanarya     (EÅleÅtirilerek)
Alınacak Melez yavrular ( C-Erkek Yavrular    D-DiÅi yavrular)
A x D Alınacak yavrular       1 – Erkek yavrular      2 â DiÅi yavrular
C x B Alınacak yavrular        1 â Erkek yavrular     2 â DiÅi yavrular
Her iki melezleÅmeden elde edilecek (1) erkek yavrular Bülbül ÃtüÅü için çalıÅtırılacak en iyi cins olacaktır. DiÅi (2) yavrular ise yetiÅtiricinin damızlık kuÅları olacaktır.
BÃLBÃL ÃTÃÅÃ Ä°ÃÄ°N KANARYALARIN ÃÄ°FTLEÅTÄ°RÄ°LMESÄ° VE YAVRU ÃRETÄ°MÄ°
Ãncelikle üretime alınacak kanaryaların diÄer kanaryalardan uzaklaÅtırılması gerekir. Ocak â Åubat veya kanaryaların eÅ için hazır oldukları zamanda erkek ve diÅi kanaryalar eÅe atılır. DiÅi kanaryalar yumurtladıktan sonra yavrular çıkıncaya kadar veya bir iki gün kalana kadar eÅler birbirlerinden ayrılmamalıdır. Hatta yavrular 3 â 5 günlük olana kadar dahi baba kanarya yanlarında durabilir. Ama üretici eÅe attıÄı diÅi kanaryaların tek baÅına yavru bakabilme kabiliyetini biliyorsa yavruların yumurtadan çıkmasından önce baba kanaryaları hemen uzaklaÅtırmalıdır.
Yavrulara yalnız kalan diÅi kanaryaların yavrularını daha iyi besleyebilmeleri için teÅvik edici çeÅitli yiyecekler (meyve â yeÅillik gibi) devamlı verilmelidir. Kanarya meraklılarının sık rastladıÄı çok sıhhatli olmasına raÄmen bazı erkek ve diÅi kanaryaların seslerinin çıkmadıÄı görülür. Bu tür kanaryaların yavrulara bakıcı olarak kullanmaları çok iyi bir fırsattır.
Yavrular 2 â 3 haftalık olunca diÅi kanarya çok iyi takip edilmelidir. Bazı diÅi kanaryalar kızgınlık dönemlerinde ve yavruları büyümeye baÅlayınca yeniden eÅleÅmek için erkek kanarya sesine yakın bir sesle ötmeye baÅlar. Böyle bir durumun görülmesi halinde kafesin üstü beyaz renkli bir bezle hemen kapatılmalı ve yavrular anneden ayrılıncaya kadar kesinlikle bez açılmamalıdır.
YAVRULARIN CÄ°NSÄ°YET AYRIMI
24 Günlük olan yavrular yem yiyemese bile mutlaka mama yemeye baÅlarlar. Åayet anne kanarya ötüŠdurumuna geçmiyorsa daha 3 â 5 gün yavruların yanında durmalıdır. Bu arada yavrular annelerinden görerek yem yemeyi öÄreneceklerdir.
Yavrular 1 aylık olduktan sonra artık yalnız bırakılmalıdır. Mama, yeÅillik ve meyve verilmeye devam edilmelidir. 1,5 aylık olan yavrulardan mama, yeÅillik ve meyve kesilerek yem yemeleri saÄlanır.
25 günlük olan (veya 1 aylık) bütün yavrular salma türü bir kafese alınmalı ve öÄleden sonra cama yakın bir yere konularak kırılarak gelen güneÅin yavrular üzerine gelmesi saÄlanıp bir yandan da bant çalınarak yavrular takip edilmelidir. 10 â 15 dakika içinde yem yiyip suyunu içen yavru kanaryalar tünek üzerine oturacaktır. Bu arada sesleri çıkmasa bile erkek yavru kanaryalar kursaklarını ÅiÅirerek ders çalıÅması yapmaya baÅlayacaktır.
Tespit edilen bu yavrular hemen baÅka bir kafese veya tek tek kafeslere alınmalıdır. Kalan diÄer yavrular 2 â 3 aylık oluncaya kadar takip edilmeli ondan sonra diÅi olduklarına karar verilerek damızlık olarak ayrılmalıdır.
 BÃLBÃL NAÄMELERÄ°NÄ° Ä°ÃEREN KASETâÄ°N HAZIRLANMASI
Daha önce bahsedildiÄi üzere 70âÅi bulan bülbül naÄmelerinin hepsinin hazırlanacak kasette yer alması geremez. YetiÅtirici istediÄi naÄmeleri seçerek bant hazırlaya bilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus kanarya naÄmesine yakın olan bülbül naÄmelerinin (ÃAÃA â ÃÄ°ÃÄ° â ÅAK ÅAK gibi) banda konulmamasıdır. DiÄer yandan daha önce bülbül naÄmeleri bölümünde bahsedildiÄi üzere bazı bülbül naÄmelerinin iki, üç hatta dört bölümden oluÅtuÄu bilinmektedir. NaÄme bu Åekilde banda alınmamalı kanarya naÄmesini andıran bölümü veya kanaryanın kesinlikle yapamayacaÄı bölümü kesilmelidir.
ÃrneÄin FUSO FUSO FUSO LILILI VACI . Buradaki LILILI VACI mutlaka silinmelidir. ÃIPARA ÃIPARA ÃIPARA ÃI . Buradaki ÃIâde bant dan çıkartılmalıdır. EÄer çıkarılmaz ise yavru kanarya baba ötüÅe geçtiÄinde hafızasında yer eden ÃIâyi çoÄaltarak ÃIÃIÃIâye çevirecektir. Ayrıca bir naÄme peÅpeÅe 2 kereden fazla banda alınmamalıdır.
[box type=”note”]
KASETâE KONULACAK BÃLBÃL NAÄMELERÄ°
- HIIIT HIIIIT HIIIT GIRRRRK
- FUSO FUSO FUSO
- FAKS FAKS FAKS
- FIYOV FIYOV FIYOV (BICOV BICOV BICOV)
- SKAV SKAV SKAV
- KIKIKI KIKIKI KIKIKI
- HUHUHU HUHUHU
- TIYAF TIYAF TIYAF
- ÃOV ÃOV ÃOVI
- CAVIII CAVIII CAVIII VAYVACIK
- CAVIII CAVIII CAVIII VAYVACIK VACI VACI
- CAVIII CAVIII CAVIII VAYVAYVACIKÂ VACI
- TUFIII TUFIII TUFIII VAYVAYVAYVACIK
- CASIS CASIS CASIS
- VACILES VACILESSAK SAK SAKI
- VAYT VAYT VAYT TUA TUA
- FAVAKI FAVAKI FAVAKI
- VAYVAY VELIS VACILES
- VAYVAY VELIS VAYVACIK
- FAKI FAKI GUVAKI
- VOGI VOGI VOGI
- TIFO TIFO TIFO
- CIPARA CIPARA CIPARA
- CIPARAK CIPARAK CIPARAK
- VAVACIVA COVCOVCOVI
- GELI GELI GELI
- FELIT FELIT FELIT
- VAC VAC VAC
- TOV TOV TOVI
- TUVIII TUVIII DOV DOV DOVIT
- FISKE FISKE VAYVAYVACI
- FISKE FISKE VAVACI
- HIC VACI HIV VACI
- YAF YAFÂ YAFI
- TUVUT TUVUT TUUUT
- TUFIIIT TUFIIIT TUFIIIT
- ÃÄ°PARA ÃÄ°PARA ÃOVÃOV ÃOVÄ°
- ÃAVÄ°Ä°Ä°Ä° ÃAVÄ°Ä°Ä°Ä° ÃAVÄ°Ä°Ä°Ä° VOYT VOYT VOYT
- FUUUT FUUUT FUUUT KAS KAS KASÄ°
- HÄ°Ä°Ä°Ä°T HÄ°Ä°Ä°Ä°T VOGÄ° VOGÄ° YAF YAF YAFÄ°
- KISSS KISSS KISSS VACÄ°LES KIS VACÄ°
- OYT OYT OYT OYT
- VAY VAY VAY VAY VACIK
- ÃUVÄ°Ä°Ä°Ä°T ÃUVÄ°Ä°Ä°Ä°T VOYYYT VOYYYT VOYYYT VACÄ°
- VOGÄ° VOGÄ° YAF YAF YAFÄ°
[/box]
Bu iÅe gönül verip uÄraÅacak kiÅi / kiÅilerin bülbül naÄmelerini çok iyi tanıması bunun içinde elde edeceÄi deÄiÅik 3 â 5 bandı uzun süre dinlemesi gerekir. GerektiÄinde bu iÅin ustalarından bilgi almalıdır. EÄer bunları gerçekleÅtiremiyorsanız tavsiyem bu iÅi çok iyi bilen kiÅilerden bant temin etmenizdir.
DiÄer yönden bantâın hazırlanmasında naÄmelerin bülbülün ötüÅündeki uyuma uygun olarak sıralanmasına, naÄmelerin arasında aniden deÄiÅen farklılıÄının bulunmamasına dikkat edilmelidir.
YAVRULARA DERS VERÄ°LMESÄ° : (EÄitimi)
Bu konuda kulaktan kulaÄa dolaÅan yanlıŠbir bilgi vardır ki : âYavrular yumurtadan çıkmadan önce bandın dinletilmeye baÅlanması. Zira canlanan yavruların yumurta içinde dahi bu sesleri duyması gerektiÄidir.â Bu görüŠdoÄaânın tabiatına aykırıdır. Hangi çocuk dünyaya gelir gelmez konuÅmaya baÅlamıÅtır veya 6 aylık bir bebeÄi baÅka bir ülkeye götürdüÄünüzde 2 yaÅına gelip konuÅmaya baÅlayınca geldiÄi yerin dili ile mi ? konuÅacaktır.
  Elde ettiÄimiz erkek yavrulara (önceleri 3 â 5 aylık oluncaya kadar birlikte veya ayrı ayrı kafeslerde) ve kesinlikle kafesleri kapatılmayarak (örtüsüz) hazırladıÄımız veya temin ettiÄimiz bandımızla günde en az arkalı önlü olmak suretiyle beÅ sefer dinletilmelidir. Bu süre 3 aydan az olmamalıdır. 3 aydan sonra günlük dinletilecek bant sayısı yavaÅ yavaÅ azaltılmalıdır. Yavrular 5 â 6 aylık olduktan sonra bant çalınmasında 1 hafta ara verilerek yapacakları dersler takibe alınmalı Åayet bariz Åekilde kanarya veya bozuk naÄme çıkaran yavrular varsa bunlar uzaklaÅtırılarak baÅka bir yerde derse devam edilmelidir.
Ä°yi bir yetiÅtirici yavruların yapmakta oldukları naÄmeleri çok iyi anlaya bilir. Åayet kendimiz anlayamıyorsak bir bilene dinletmeliyiz. 6 â 7 aylık olan yavrularımız neredeyse baba ötüÅüne geçmiÅ sayılır. Bu devrede yapılacak ilk iŠönceden hazırladıÄımız örtülü kafese kuÅumuzu koymak olacaktır. Böylece dersini almıŠyavru kanaryamızın sakin bir Åekilde ötmesi saÄlanmıŠolacaktır.
Yavru kanaryalarımız 6 â 7 aylık olmadan kesinlikle üstleri örtülmemelidir. Normal dersini almıŠkanarya 6 â 7 aydan sonra üstü örtülse daha sakin ötecektir. Ãstü açılsa bile ötüÅünde bir deÄiÅiklik olmaz. Ama önceden devamlı üstü örtülü olarak ders alan yavru kanaryamız 6 â 7 aydan sonra üstü açıldıÄında çok sert ve düzensiz ötecektir. Bu arada bozuk naÄmelerde çıkaracaktır.
[box type=”error”]
SAKINILACAK ÃNEMLÄ° HUSUSLARÂ Â
Bülbül ÃtüÅlü olarak yetiÅtireceÄimiz yavru kanaryalarımızın 4 husustan korunması gerekir.
- KuÅumuzun bulunduÄu yer önünde veya yakınında kesinlikle aÄaç olmamalıdır. Zira aÄaç üstünden kuÅlar bilhassa serçeler hiç eksik olmayacaÄından onların ötüÅleri bizim bütün uÄraÅlarımızı boÅa çıkaracaktır
- Devamlı çalan telefon ve kapı zili sesinden kuÅlarımız uzak tutulmalıdır.
- Kesinlikle yavru kuÅlarımız çeÅme ve musluk sesi duymamalıdır.
- Ãzellikle televizyonlarda hele ki günümüzde birçok reklam ve belgesel programlarında kuÅ sesleri bulunduÄundan yavrularımızı bundan uzak tutmalıyız.
[/box]
Bütün bu anlatılanlardan sonra her ne kadar çok iyi bir cins kanarya yavrusunu eÄitime alıp da baÅarılı olamamıÅsak mutlaka ve mutlaka bandımızı gözden geçirmemiz gerekir. Zira bizim kulaÄımızdan kaçan kanaryanın dinlememesi gereken bozuk naÄmeler var demektir.
BÃLBÃL ÃTÃÅLÃ KANARYAâNIN BAKIMI :
Müsabaka için hazırladıÄımız bülbül ötüÅlü kanaryanın bakımına oldukça titiz davranmamız gerekmektedir. Ãrtülü olan kafesimizin altını her gün mutlaka temizlemeli, böylece kuÅumuzun zamanla kendimize iyice alıÅmıŠolmasını saÄlamalıyız. En azından haftada bir defa kafesimizin her yanını güzelce temizlemeliyiz. Zorunlu olmadıkça kuÅun kafesi kesinlikle deÄiÅtirilmemelidir. KuÅ bitine karÅı çok dikkatli olunmalı zira en kısa zaman da kafesimizi ve bilhassa kafes örtüsünü bit sarıverir. Her kanaryanın bakımında gösterilmesi gereken hassasiyet bülbül ötüÅlü kanaryamız içinde gösterilmelidir. Ãzellikle kafesimizi cereyanlı yerden uzak tutmalı ve mümkün olduÄunca aydınlık bir yere koymamız gerekir. Devamlı kapalı bir Åekilde duran kanaryamız belli bir müddet sonra hırçınlaÅıp saldırmaya baÅlayabilir. Onun bu hareketi hoÅumuza giderek tekrarlamasını kesinlikle yaptırmamalıyız. Bu hareketini önemsemediÄiniz taktirde belirli bir müddet sonra kuÅumuz bu huyundan vazgeçecektir.
Uzun bir emek vererek yetiÅtirdiÄimiz bülbül ötüÅlü kanaryamız diÄer seslere karÅı da duyarlıdır. Her an hoÅa gitmeyecek sesleri kapması olaÄan bir durum olduÄundan her türlü kuÅ sesinden, devamlı akan musluk sesinden, çok sık çalan telefon sesinden, bilhassa televizyonda sık sık çıkan kuÅ sesli reklamlardan uzak bulundurmalıyız. Hele ki kuÅ sesi çıkaran bir kapı zilinin evimize kesinlikle takılmaması gerekir.
BÃLBÃL ÃTÃÅLÃ KANARYAâNIN BESLENMESÄ° :
Ãok miktarda bülbül ötüÅlü kanarya besleyemeyeceÄimizden (en fazla dört gibi) bülbül ötüÅlü kanaryamızın da diÄer kanaryalardan farklı bir Åekilde beslenmesine itina göstermemiz gerekir. Yem haricinde 15 günde bir, bir dilim tatlı elma, arada bir iyice yıkanmıŠkurulanmıŠmarul veya ıspanak yapraÄı, bulabiliyorsak kara lahana yapraÄı, yaz aylarında yabani semizotu ve yaÄlı kırmızı biber vermeliyiz. Taneli yemlerin yavru kanarya yeme baÅladıÄı andan itibaren karıÅık olarak verilmesi ile elde edilecek alıÅkanlık kuÅumuzun yem daÄıtma huyunu ortadan kaldıracaktır. KarıÅık yemin bence çok çeÅitli olması kuÅumuzun her zaman sıhhatli, saÄlıklı olmasını saÄlayacaktır.
[box type=”info”]
Yazar: Besim GÃLBAKAN
Kaynak: http://bahadirgulbakan.blogspot.com
Not: Bu yazı dizisi Syn. Bahadır GÃLBAKAN aracılıÄı ile Syn. Besim GÃLBAKAN’dan izin alınarak www.serinofil.com’da yayınlanmıÅtır.Tüm hakları yazarın kendisine aittir.
[/box]
1 yorum