YEM ÃEÅÄ°TLERÄ°, ÃZELLÄ°KLERÄ° Â VE KARIÅIK YEM HAZIRLANMASI
  Kanaryalarımıza verilecek yem çeÅitleri çok fazladır. Her yem çeÅidinin içerdiÄi vitamin, mineral ve protein özellikleri nedeniyle kanaryamızın saÄlıÄı açısından ayrı bir özellik taÅır. Kanaryalarımıza karıÅık yem verilmesi yavru iken saÄlayacaÄımız alıÅkanlıkla olmalıdır. Bu alıÅkanlıÄı kazanan kanarya kesinlikle yem daÄıtmaz. Yem çeÅitlerini 4 grupta toplayabiliriz.
I. TEMEL GIDA TOHUMLARI :
1. KUÅ YEMÄ° (ASPUR): BuÄdaygiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. %11- 15 oranında protein ve glüten içerir. NiÅasta yönünden de zengindir. %12 su, %2 yaÄ, %1.8 mineral %68-70 oranında karbonhidrat bulunur. Ayrıca B vitaminleri grubundan B1 vitamini (tiyamin), B2 vitamini (riboflavin ve niyasin) ile az miktarda A vitamini içerir.
2. KENEVÄ°R TOHUMU: Kendirgiller familyasından Orta Asya kökenli bir yıllık bir bitkidir. Oldukça yaÄlı olan tohumları içerdiÄi yaÄın özelliÄi nedeniyle ÅiÅmanlatıcı bir özelliÄi yoktur. Fazla miktarda verildiÄinde ishale sebep olur ve döl azaltıcı özelliÄi nedeniyle tohumsuz (dölsüz) yumurta adedi çoÄalır.
3. KETEN (Zeyrek) TOHUMU: Kendirgiller familyasından bir â iki yıllık otsu bir bitkidir. Kahverengi yatsı taneleri %30 â 35 yaÄ içerir. ÅiÅmanlatıcı özelliÄe sahiptir. Kuvvet verici, astım bronÅit iyileÅtirici özellikleri vardır.
4. ÅALGAM TOHUMU: Turpgiller familyasından çok yıllık bir bitkidir. Adi Åalgam (Yabani – Rapiska ) ve yaÄ Åalgamı denilen 2 alt türü vardır. %33 oranında yaÄ içerir. Besin yönünden çok zengin bir tohumdur. Ayrıca B ve C vitaminleri ile kalsiyum içerir. Uyarıcı özelliÄe sahip olduÄundan erkek kuÅun ötmesi için ve eÅ zamanı faydalıdır. KabızlıÄı giderir. Ãok miktarda verilirse ishale sebep olur.
5. DARI (Akdarı â Sarı darı ): BuÄdaygillerden bir yıllık bir bitkidir. Ak â sarı ve kırmızı olmak üzere 3 çeÅidi bulunur. Kırmızı darının kabuk yapısı sert olduÄundan verilmemelidir. Yüksek oranda karbonhidrat , %10 protein , %3 â 4 yaÄ , kalsiyum ve az miktarda demir ayrıca B1 vitamini ve B2 vitamini (nikotinik asit) içerir. Fazla verilirse ishal yapar.
6. RAPÄ°SKA ( Yaban Åalgamı): Turpgiller familyasından çok yıllık bir bitkidir. Küçük siyah renkli tohumları acımtırak bir tada sahiptir. Az miktarda verilmelidir.
7. Ä° ÃYULAF: BuÄdaygillerden bir yıllık bir tahıl bitkidir. Yüksek oranda karbonhidrat, %13 oranında protein , %7,5 oranında yaÄ ayrıca kalsiyum, demir, B1 ve B2 vitamini içerir. Serinlik verici tüy parlaklıÄı saÄlayıcı nefes darlıÄı ve bayılmalara karÅı iyileÅtirici özelliklere sahiptir.
II. KIZIÅTIRICI TOHUMLAR :
8.NÄ°GER: Afrika kökenli bir bitki tohumudur. Uyarıcı özelliÄi nedeniyle eÅ zamanı ve ötüŠiçin faydalıdır. YaÄlı bir tohum olduÄundan fazla verilmemelidir. Renk verici özelliÄi de bulunur.
9. TURP TOHUMU (Kırmızı â Siyah â Beyaz): Turpgiller familyasından bir veya iki yıllık bir bitkidir. Anayurdu Asya kıtasıdır. Etli meyveleri her ne kadar acımsı baharatlı ise de tohumlarında bu acılık bulunmaz. Ä°Åtah acıcı ve uyarıcı özelliÄi vardır. Devamlı ve orantılı bir Åekilde verilmelidir. Ä°Åtah acıcı özelliÄi nedeniyle kanaryalar istekli olarak tüketirler. Ayrıca hastalık önleyici özelliÄi vardır.
10. HAÅHAÅ TOHUMU ( Siyah â gri â beyaz- kırmızı): Gelincikgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Renklerine göre içerdiÄi yaÄ oranı farklılık gösterir. Ana yurda Anadolu ve Asyaâdır. Tohumlarının kesinlikle uyuÅturucu özelliÄi yoktur. BileÅiminde Linoleik ve oleik asitlerinin oluÅturduÄu %44 â 50 oranında yaÄ bulunur. Kuvvet verici ve iç ve dıŠyaraları iyileÅtirici özelliÄi vardır.  KarıÅık yem olarak verilebileceÄi gibi verilecek mamanın içine de katılmalıdır.
11. HARDAL TOHUMU: Turpgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Kökeni Afrikaâdır. %30 yaÄ, protein müsilaj ve glikozit içerir. BronÅit ve nefes darlıÄı giderici özelliÄi yanında eklem rahatsızlıÄına iyi gelir. Hazmı kolaylaÅtırır, üretkenliÄi arttırır. Her türlü göz rahatsızlıklarına özellikle (Katarak) iyi gelir.
12. TERE TOHUMU: Turpgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Kökeni Akdeniz bölgesidir. BileÅiminde kükürtlü uçucu yaÄ mevcuttur. Cinsel uyarıcı özelliÄe sahiptir. Mafsal aÄrısı ve felce karÅı iyi gelir. Nefes darlıÄını gidericidir.
13. ROKA TOHUMU: Turpgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Kökeni Akdeniz bölgesidir. Uçucu yaÄ ve C vitamini içerir. KızıÅtırıcı ve ferahlık verici özelliÄe sahiptir. Eklem ve mafsal aÄrılarına iyi gelir.
14. KARA HÄ°NDÄ°BA TOHUMU: Yabani radika olarak da bilinir. Sütümsü bir özsu içeren çok yıllık otsu bir bitkidir. Anayurdu Avrasyaâdır. Taraxacine adlı acı bir madde içerir. Kuvvet verici bronÅit giderici özelliklere sahiptir. Tarımı yapılmadıÄından piyasada satılmaz. Meraklılarınca Mayıs â Haziran aylarında toplanmalıdır.
15. ISIRGAN OTU TOHUMU:  Isırgangiller familyasından Urtica cinsini oluÅturan ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiÅen bir â iki yıllık otsu bir bitkidir. Formik gibi organik asit ile histanil asetil , kolin ve bol miktarda A ve C vitaminleri içerir. KızıÅtırıcı ve iÅtah açıcı özelliklere sahiptir. Yara ve ÅiÅlere iyi gelir. Ãzellikle tüy dönüklüÄü, ur için faydalıdır. Cinsel gücü arttırıcı, nefes darlıÄı giderici, eklem aÄrılarını iyileÅtirici ve kan yapıcı özelliklere sahiptir.
16. REYHAN ( FESLEGEN) TOHUMU: Ballıbabagiller familyasından bir yıllık otsu bir bitidir. Kökeni Ä°ran ve Hindistan taraflarıdır. BileÅiminde metil kovikol (Estragde) ve %1 oranında uçucu bir yaÄ bulunur. KızıÅtırıcı, yatıÅtırıcı, sindirim kolaylıÄı saÄlayıcı, öksürük giderici özellikleri yanında, özellikle aÄız yaralarına iyi gelir.
17. YONCA TOHUMU: Baklagiller familyasından Avrupa kökenli çok yıllık otsu bir bitkidir. Bol miktarda C vitamini içerir. KızıÅtırıcı ve aÄrı kesici özelliÄe sahiptir.
18. DEVEDÄ°KENÄ° TOHUMU: Deve kengeri â Meryem Ana dikeni â Sütlü kenger gibi adlarla da bilinir. BoÅ tarla veya yol kenarlarında kendiliÄinden yetiÅen bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. KızıÅtırıcı, iÅtah acıcı özelliklere sahiptir. Cinsel uyarı özelliÄi vardır. KaraciÄer rahatsızlıklarına iyi gelir. Tarımı yapılmadıÄından ancak aktarlarda satılmaktadır. Meraklılarınca Temmuz ayı içinde toplanabilir. Temmuz ayından sonra tohumlara haÅaratlar musallat olmaktadır.
      Â
III. FAYDALI DÄ°ÄER TOHUMLAR :
19. LAHANA TOHUMU ( Kırmızı â Kara â Beyaz ): Turpgiller familyasından bir bitkidir. DüÅük kalorili, B ve C vitamini ile kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller yönünden zengindir. Nezle ve bronÅite iyi gelir. Cinsel gücü arttırıcıdır. Ses kısıklıÄını giderir. BaÄırsak parazitlerini yok eder. Hastalıklara karÅı koruyucu özelliÄe sahiptir. Göze kuvvet verir. Mafsal aÄrılarını giderir. Kan yapar kabızlıÄı önler.
20. MARUL TOHUMU (Göbekli â Kıvırcık ): Asteraceade familyasından bir bitkidir. ÃeÅitli mineraller yanında bol miktarda A ve C vitamini içerir. Ä°Åtah açıcı ve hastalıklardan koruyucu balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Cinsel arzuyu hafifletir.
21. KARNABAHAR TOHUMU: Turpgiller familyasından bir bitkidir. C vitamini yönünden çok zengindir. Ayrıca kalsiyum ve fosfor gibi mineraller içerir. Cinsel gücü arttırıcı özelliÄe sahiptir.
22. BROKOLÄ° TOHUMU: Turpgiller familyasından bir bitki olup anayurdu Akdeniz yöresi ve Anadoluâdur. A ve C vitamini yönünden zengindir.
23. SEMÄ°ZOTU TOHUMU: Semizotugiller familyasından anayurdu Sovyetler BirliÄi olan bir bitkidir. B1, B2  ve A vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller içerir. Parazit düÅürücü özelliÄe sahiptir. Cinsel gücü azaltır. EÅ zamanı fazla verilmemelidir.
24. PATLICAN TOHUMU: Patlıcangiller familyasından ana yurdu Asya olan bir bitkidir. Ayaklarda oluÅan pullanma ve yaralara iyi gelmektedir.
25. HAVUà TOHUMU: Maydanozgiller familyasından otsu bir bitkidir. Ana yurdu Afganistanâdır. A vitaminince zengindir. Ayrıca C ve B1, B2 vitaminlerini içerir. Parazit düÅürücü cinsel gücü arttırıcı iÅtah ve ses açıcı, yaraları iyileÅtirici özellikleri vardır.
26. KEREVÄ°Z TOHUMU: Maydanozgiller familyasından iki yıllık otsu bir bitkidir. OrtadoÄu kökenlidir. BileÅiminde %2 â 3 oranında uçucu bir yaÄ bulunur. Ayrıca A, B ve C vitaminleri içerir. Cinsel gücü arttırıcı, iÅtah açıcı özelliklere sahiptir. Ayak rahatsızlıklarına iyi gelir. YaÄlanmayı özellikle ÅiÅmanlıÄı önler.
27. LABADA TOHUMU: KuzukulaÄıgiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Kuvvet verici özelliÄe sahiptir.
28. PAZI TOHUMU: Ispanakgiller familyasından bir yıllık bir bitkidir. Ana yurdu Akdeniz bölgesidir. A, B ve C vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca Kalsiyum içerir. Urâlara karÅı ve bronÅite iyi gelir. Hazmettirici iÅtah açıcı ve cinsel gücü arttırıcı özelliÄe sahiptir.
29. KIRMIZI PANCAR TOHUMU: Ispanakgiller familyasından bir bitkidir. Protein, Åeker, B1 â B2 , C ve A vitaminleri içerir. Renk verici özelliÄe sahiptir. Tohumları hafifçe ezilerek   verilmelidir.
30. PIRASA TOHUMU: Zambakgiller familyasından soÄanla yakın akrabalıÄı olan OrtadoÄu, Akdeniz kökenli bir bitkidir. A, B1-B2 ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum gibi mineraller içerir. Kan yapıcı, hazmı kolaylaÅtırıcı, kabızlık giderici, cinsel gücü arttırıcı özellikleri vardır. Tohumlar sert olduÄundan bir ÅiÅe ile hafifçe ezilmelidir.
31. REZENE TOHUMU: Maydanozgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Anadolu kökenlidir. Uçucu bir yaÄ olan anetol ve fenkon içerir. Nefes darlıÄı astım ve mafsal aÄrılarına iyi gelir. Ä°Åtah açıcı özelliÄi vardır. Tohumları (meyveler) ezilerek verilmelidir.
32. SÃPÃRGEOTU TOHUMU: Fundagiller familyasından alçak boylu bir çalıdır. Mafsal ve eklem aÄrılarını giderici özelliÄi vardır.
33. SOÄAN TOHUMU: Zambakgiller familyasından iki yıllık otsu bir bitkidir. Bazı bilim adamlarına göre ayrı bir familya olarak tanımlanır. Güneybatı Asya kökenlidir. BileÅiminde bol kükürtlü uçucu bir yaÄ bulunur. Ayrıca A,B,C vitaminlerini içerir. Cinsel gücü arttırıcı tüy parlaklıÄı saÄlayıcı, bronÅit önleyici özellikleri vardır. Tohumları kesinlikle soÄan kokmaz. Tohumları sert olduÄundan ezilerek verilmelidir.
Â
34. KOLZA TOHUMU: Turpgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Daha çok tohumlarından yaÄ Ã§Ä±karılmak için üretilir. %40 â 50 oranında yaÄ içerir. Bu yaÄ saÄlıÄa zararlı erusik asit içermektedir. Ãok az miktarda karıÅık yem olarak verilmelidir.
35. ASPÄ°R TOHUMU: Yalancı safran olarak da bilinir. Asteraceae familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. YaÄ oranı oldukça yüksektir. Mafsal aÄrılarına iyi gelir. Parazit düÅürücü özelliÄi vardır. Protein yönünden zengindir. Tohumu beyaz renkli küçük, ayçiçeÄi tohumuna benzer. Kabukları sert olduÄundan bir ÅiÅe ile ezilerek verilmelidir. Bu yem Florya kuÅunun en çok sevdiÄi yemdir.
36. KOZMOS ÃÄ°ÃEÄÄ° TOHUMU: Asteraceae familyasından bir yıllık çiçekli süs bitkisidir. Tohumları ince uzun, niger tohumunun üç katı büyüklüÄündedir. Renk verici özelliÄe sahip olan bu tohumlar tarımı yapılmadıÄı için meraklılarınca toplanmalıdır.
IV. SIHHAT TOHUMLARI:
37. SUSAM TOHUMU: Fedaliaceae familyasından bir yıllık bitkidir. Ãok eski çaÄlardan beri tohumları için yetiÅtirilmektedir. %44 â 60 oranında yaÄ içerir. Ä°Åtah açıcı cinsel gücü arttırıcı , kuvvet verici özellikleri vardır. KarıÅık yemin yanında mama içinde katılmalıdır.
38. AYÃÄ°ÃEÄÄ° ÃEKÄ°RDEÄÄ°: Günebakan â gündöndü â günçiçeÄi olarak da bilinir. Asteraceae familyasından bir yıllık otsu bir bitkidir. Ana yurdu Kuzey ve Güney Amerikaâdır. YaÄ oranı çok yüksektir. Kuvvet verici, cinsel gücü arttırıcı özelliklere sahiptir.
39. BADEM: Gülgiller familyasından bir aÄacın meyvesidir. Kuzeybatı Asya kökenklidir. %50 sabit bir yaÄ içerir. Ayrıca emulsin adı ile bilinen su eÅliÄinde glikoz veren bir enzim, hidrosiyanik (prussik) ve benzaldint adı ile bilinen acı badem esansı ( uçucu yaÄ) bileÅiklidir. YumuÅatıcı, parazit düÅürücü özellikleri vardır. BileÅiminde ayrıca protein, kalsiyum, demir, fosfor, B1 ve C vitamini az miktarda bulunur. Ãok verilmesi halinde ishal yapar. ÃiÄ olarak ve ezilmiÅ Åekilde verilmelidir.
40. ANTEP FISTIÄI (Ãam FıstıÄı): SakızaÄacıgiller familyasından bir aÄacın meyvesidir. Basit yaÄ ve protein oranı çok yüksektir. Cinsel gücü arttırır. Vücut geliÅtirici, yumuÅatıcı özellikleri vardır. ÃiÄ olarak ve ezilmiÅ Åekilde verilmelidir.
41. FINDIK: HuÅaÄacıgiller familyasından  bir aÄacın meyvesidir. YaÄ, karbonhidrat ve proteince çok zengindir. Ayrıca fosfor, kalsiyum gibi mineraller yanında B1-B2 ve E vitaminleri içerir. YaÄ oranı %50 dir. Kuvvet verici, cinsel gücü arttırıcı özelliklere sahiptir. ÃiÄ olarak ezilerek verilmelidir.
42. FISTIK: Baklagiller familyasından Güney Amerika kökenli bir bitkidir. BileÅimin de yaklaÅık % 47 â 55 arasında yaÄ, %25 â 30 protein, %6 â 21 arasında karbonhidrat ayrıca mineral , B1- B2 ve C vitaminleri bulunur. Kuvvet verici, iÅtah açıcı özellikleri bulunur. ÃiÄ olarak ezilerek verilmelidir.
43. CEVÄ°Z: Cevizgiller familyasından bir aÄacın meyvesidir. YaÄ oranı çok zengindir. Bir çok deÄerli vitaminler içerir. Cinsel gücü arttırır. Hastalıklara karÅı koruyucu özelliktedir. Taze veya kuru yapraÄından elde edilen su parazit düÅürücü ve zehirlenmelere karÅı kullanılır. Ayrıca renk verici özelliÄe sahiptir.
44. Ä°Ã FISTIK (Pilavlık Fıstık): Ãamgiller familyasından bir tür fıstık çamı aÄacının tohum ve meyvesidir. YaÄ oranı %46 dır. Ayrıca protein ve selüloz içerir. Kuvvet verici, diÅide yumurta yapıcı, mafsal aÄrıları giderici felce karÅı iyileÅtirici özellikleri vardır.
45. KABAK ÃEKÄ°RDEÄÄ°: Kabakgiller familyasından helvacı kabaÄı â kestane kabaÄı olarak da bilinir. Protein, karbonhidrat ve A vitamini içerir. Kuvvet verici cinsel gücü arttırıcı  parazit düÅürücü özellikleri vardır. Ãekirdekler çiÄ olarak kırılıp kabukları ayrıldıktan sonra ufak parçalara bölünüp verilmelidir.
46. KARPUZ ÃEKÄ°RDEÄÄ°: Kabakgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkinin meyvesinin çekirdeÄidir. Ana yurdu Afrikaâdır. A ve C vitaminleri içerir. Cinsel gücü arttırıcı özelliÄi vardır. SoÄuk algınlıÄına iyi gelir. Kemik geliÅtirici özelliÄe sahiptir. Kırılarak verilmelidir. ,
47. KAVUN ÃEKÄ°RDEÄÄ°: Kabakgiller familyasından bir yıllık otsu bir bitkinin meyvesinin çekirdeÄidir. Ana yurdu Orta Asya kökenlidir. BronÅite iyi gelir. Yara iyileÅtirici özelliÄi vardır. Erkek kanaryada dölü çoÄaltır. Ezilerek verilmelidir.
48. HÄ°NDÄ°STAN CEVÄ°ZÄ° Ä°ÃÄ° ( KıyılmıÅ): Arecaceae familyasından palmiye türü bir aÄacın meyvesidir. YaÄ oranı çok yüksektir. Cinsel gücü arttırıcı ve erkek kanaryada dölü, diÅi kanarya yumurtayı çoÄaltıcı özelliÄe sahiptir. Hazır olarak satılmaktadır.
A.   TEMEL GIDA TOHUMLARI
Cinsi                        Miktarı (Gr.)
KuÅ Yemi (aspur)………… 1.000
Kenevir…………………….. 150
Keten (Zeyrek)…………… 100
Rapiska…………………….. 100
Akdarı………………………. 50
Åalgam………………………. 50
Yulaf içi…………………….. 50
Sarı Darı……………………. 50
B. KIZIÅTIRICI TOHUMLAR :
 Cinsi                        Miktarı (Gr.)
 Niger………………………… 50
 Kırmızı turp tohumu……. 20
 Siyah turp tohumu………. 20
 Beyaz turp tohumu……… 20
 Beyaz haÅhaÅ tohumu….. 10
 Siyah haÅhaÅ tohumu…… 10
 Kırmızı haÅhaÅ tohumu.. 10
 Gri haÅhaÅ tohumu……… 10
 Hardal tohumu…………… 25
 Tere tohumu……………… 25
 Roka tohumu…………….. 25
 Kara hindiba tohumu….. 25
 Isırgan otu tohumu…….. 25
 Yonca tohumu…………… 25
 Deve dikeni tohumu……. 25
 Reyhan tohumu…………. 25
C.   DÄ°ÄER TOHUMLAR
Cinsi                  Miktarı (Gr.)
Kırmızı Lahana tohumu….. 25
Beyaz Lahana tohumu……. 25
Kara lahana tohumu………. 25
Göbekli marul tohumu……. 25
Karnabahar tohumu………. 25
Brokoli tohumu…………….. 25
Semiz otu tohumu…………. 25
Patlıcan tohumu……………. 25
 Havuç tohumu…………….. 25
Kereviz tohumu……………. 25
Kırmızı pancar tohumu….. 25
Labada tohumu……………. 25
Pazı tohumu………………… 25
Pırasa tohumu……………… 25
Rezene tohumu……………. 25
Süpürge otu tohumu…….. 25
SoÄan tohumu …………….. 25
Kolza tohumu……………… 10
Aspir tohumu……………… 10
Kozmos tohumu………….. 15
D.   SIHHAT TOHUMLARI
Cinsi                    Miktarı (Gr.)
ÃiÄ Susam…………………………… 25
İç Badem……………………………. 25
Antep fıstıÄı………………………… 25
Fındık………………………………… 25
Fıstık…………………………………. 25
Ceviz…………………………………. 25
Pilavlık iç fıstık……………………. 25
(Bunlar çiÄ olarak temin edilip küçük parçalar haline getirilmelidir.)
Kabak çekirdeÄi………………….. 25
Karpuz çekirdeÄi…………………. 25
Kavun çekirdeÄi………………….. 25
Hindistan cevizi içi (kıyılmıÅ)… 25
AyçiçeÄi çekirdeÄi içi…………… 25
——————————————————————-
                            TOPLAM : 2.650 gr
Bu yem karıÅımını hazırlayıp iyice karıÅtırdıktan sonra yemliklere koymalıyız. Böyle bir karıÅımla beslenen kuÅumuzun her zaman saÄlıklı ve sıhhatli olduÄu görülecektir. Hele ki tüy dökümü zamanında kuÅun bu devreyi hiç zorlanmadan atlatması bu karıÅık yemin verilmesi sayesindedir.
Tüy dökümü ve ötüÅe geçme zamanında soÄutulmuŠıhlamur suyu içine karıÅtıracaÄımız toz haline getirilmiÅ nöbet Åekeri kuÅumuzun hem ses güzelliÄini saÄlayacaÄı, hem de ötüÅüne hançer kazandıracaÄı görülecektir. (Bu bilgi için Ä°stanbul Aksaray DerneÄi Yönetim Kurulu Ãyesi ve bu gün için Türkiyeânin en iyi Bülbül Ãtümlü Kanaryacıları arasında olan sayın GündoÄan GÃNAÃANâa ayrıca teÅekkür ederim.)
KıŠmevsimi ve özellikle soÄuk havalar da uzak müsabakalara götürdüÄümüz kuÅumuza bir ballık içinde bal ile karıÅtırılmıŠzerdeçal (pilavlık zerde olmayıp kirli sarı renkte toz halindedir. Tadı hafif acımsı olup bu toz baharatçılarda satılmaktadır.) verilmelidir.
BÃLBÃL ÃTÃÅLÃ KANARYAâNIN MÃSABAKALARA HAZIRLANMASI :
Ãzeri örtülmüŠkanarya ile artık biraz daha fazla ilgilenmemiz gerekmektedir zira o bütün öÄrendiklerini bize söylemeye baÅlayacaktır. Tabi ki bunu söyletmenin bir yolu olmalıdır. KuÅun tepki göstererek ötüÅe geçmesini saÄlayacak bazı hareket veya sese alıÅtırılması gerekir. Bunun da en güzel yolu 2 madeni paranın birbirine sürtülmesi Åekli ile çıkarılacak ses kuÅun tepki göstererek ötmesini saÄlamaktır. DiÄer baÅka usuller ise kuÅun ders aldıÄı bandın çalınması veya bülbül sinyalini kendi aÄzımızla yapabiliyorsak bunu yapmaktır. Bu devrede örtünün kanaryamızın hiç tanımadıÄı kalabalık bir ortamda ötüÅe geçmesi için büyük bir önemi vardır.
Ara sıra kanaryamızı kalabalık toplum olan yerlerde öttürmeye çalıÅmamız kuÅumuzun yabancılık çekmesini önleyecektir.
Bülbül ötüÅlü kanarya yetiÅtirmek ne kadar önemli ise kuÅu müsabaka da öttürmek de baÅka bir deyiÅle jokeylik de bir o kadar önemlidir. Bir çok yetiÅtiricimiz müsabaka da kuÅu öttüremeyip hayal kırıklıÄına uÄramaktadır. Oysa ki müsabaka için kuÅumuzu hazırlamada hiç usanmadan fırsat buldukça deÄiÅik üç beÅ ortamda ötmesi için devamlı uÄraÅmamız gerekir.
MÃSABAKA DA ÃTMEYEN KANARYALAR :
Bir seneye yakın zaman emek vererek yetiÅtirilen Bülbül ÃtüÅlü kanarya müsabakada belirlenen süre içinde ötmemesi herkes den çok sahibini üzmektedir.
Kanaryanın müsabakada ötmeyiÅinin sebepleri neler olabilir; Bunun iyice araÅtırılması ve gerekli önlemin alınarak takip eden müsabakada böyle bir durumla karÅılaÅılması önlenmelidir.
1.   Daha önceki bölümlerde bahsedildiÄi üzere Bülbül ÃtüÅlü olarak yetiÅtirilen kanarya layıkıyla deÄiÅik yer ve kalabalık içinde ötüÅe alıÅtırılmamıŠolabilir.
2.   Kanarya tamamen baba ötüÅüne geçmemiÅ ve ötüŠiçin hazır deÄildir.
3.   Kanarya tahrik edilince ötme alıÅkanlıÄına alıÅtırılmamıŠolabilir.
4.   Hepsiden önemlisi kanaryaya bilinçsizce yapılan uygulama olabilir.
[box type=”info”]
Yazar: Besim GÃLBAKAN
Kaynak: http://bahadirgulbakan.blogspot.com
Not: Bu yazı dizisi Syn. Bahadır GÃLBAKAN aracılıÄı ile Syn. Besim GÃLBAKAN’dan izin alınarak www.serinofil.com’da yayınlanmıÅtır.Tüm hakları yazarın kendisine aittir.
[/box]