Tanım :
Ortalama yaÅam süreleri 8 yıl, boyları ise 10 cm civarında olan bu kuÅların anavatanı Asya’dır.
Ãilek Ä°spinozlarının erkeklerinin çok net ve çok güzel, flüt sesini andıran ötüÅleri vardır.
Erkek kuÅlarda görülen diÄer bir özellik ise; üreme dönemlerinde, tüylerinin göz alıcı bir parlak kırmızı renlere bürünmesi ve bu tüylerin üzerlerinde beyaz noktalar olmasıdır. Ãreme dönemi dıÅında bu tüyler matlaÅarak kahverengi bir görünüm alır. DiÅilerde bu özellik görülmez iken, üreme dönemlerinde kuyruk renkleri siyahlaÅarak göÄsünde sarılıklar belirir.
Ãilek ispinozları kuluçka dönemlerinde, çevrelerinde kırmızı renkli kuÅ istemezler.
Bakım :
GeniÅ kafeslerde bakımları kolaydır. Kafesin içini sahte bitkilerle süslediÄimiz zaman kuÅlar, hem kendilerini doÄal ortamda sanacaklar hemde bu bitkiler onları üremeye teÅvik edecektir.
Kalsiyum ihtiyaçlarını karÅılamak için kafesden mürekkep balıÄı kemiÄini eksik etmemek gerekir. Ayrıca kafese ayrı bir yemlikte veya yemlerinin içine bir miktar kuÅ kumu koymamızda fayda vardır.
Diyet :
KarıÅık darı ve kanarya yemi favori yiyecekleri olmakla birlikte, yeÅilliÄi, çimlendirilmiÅ yemi, yumurta mamasını ve canlı yemi severek tüketirler.
Cinsiyet Ayrımı :
Erkek kuÅlar üreme dönemlerinde parlak kırmızı tüylere sahip olurlar ve bu tüylerin üzerlerinde beyaz noktalar vardır. DiÅilerin ise üreme dönemlerinde kuyruk renkleri siyahlaÅarak göÄüste sarı renk belirir.
Ãretim :
Mahremi seven kuÅlardır. Yuva ayrımı yapmazlar. Sepet yuva veya kutu yuva verilebilir.  Yuva malzemesi olarak; tüy, hindistan cevizi lifi, yumuÅak kuru otlar veya telyiz ipi verebiliriz. Nisan – Ekim ayları arası üreme dönemleridir.
Genellikle 4 – 5 arası yumurta yapan bu kuÅlar, son yumurtaya doÄru kuluçkaya yatarlar ve kuluçka süreleri ortalama 12 gündür. Yavrular ortalama 21 günlükken anne babadan baÄımsızlaÅırlar ve 7 aylık civarında cinsel olgunluÄa eriÅirler.