Tanım :
Ortalama yaÅam süreleri 8 – 10 yıl arasında, boyları ise 12 cm civarında olan bu kuÅlar oldukca Åirin bir görünüme sahiptirler. BarıÅcıl kuÅlardır. Afrika kökenli kuÅlardır.
Ãç türü mevcuttur :
- Kırmızı yanaklı cordon bleu Red Cheeked Cordon Bleu Waxbill (Uraeginthus bengalus): Bu kuÅun yanaklarında pembe yuvarlaklar vardır.
- Mavi GöÄüslü cordon bleu Blue-breasted Waxbill (Uraeginthus angolensis): Angola cordon bleuâsu olarak bilinir, göÄsünde ki mavilik komple aÅaÄılara kadar uzanır.
- Mavi baÅlıklı Cordon bleu Blue-capped Cordon Bleu Finch (Uraeginthus Cyanocephalus): KuÅun baÅında mavilik bulunmaktadır.
Bakım :
Ãzel bir bakıma ihtiyaç duymayan bu kuÅların, kafes ortamında bakımları kolay üretimleri ise meÅakkatlidir. Ãzenli bir diyet üretim için çok önemlidir.
Kalsiyum ihtiyaçlarını karÅılamak için kafesten mürekkep balıÄı kemiÄini eksik etmemek gerekir. Ayrıca kafese ayrı bir yemlikte veya yemlerinin içine bi miktar kuÅ kumu koymamızda fayda vardır.
Diyet :
KarıÅık darı favori yiyecekleri olmakla birlikte yeÅilliÄi, çimlendirilmiÅ yemi ve yumurta maması’nı ve canlı yemleri severek tüketirler.
Cinsiyet Ayrımı :
DiÅi kuÅların renkleri, erkeklere göre daha mattır. Kırmızı yanaklı türlerde cinsiyet ayrımı daha kolay yapılmaktadır. Erkeklerin yanaklarında yama vardır.
Ãretim :
Ãretim dönemlerinde mutlaka canlı yem vermemiz gereklidir, aksi takdirde yavruya bakmama gibi sorunlarla karÅılaÅabiliriz. DiÄer türlerde olduÄu gibi bu tür içinde ekili yada bitkilerle korunaklar oluÅturulmuÅ kuÅhanelerde barındırmanız her zaman daha iyi sonuçlar verecektir.Yuva olarak; kutu yuva ve sepet yuvaları tercih ederler. Yuva malzemesi olarak  Hindistan cevizi lifi, yumuÅak otlar, tüy ve telyiz ipi verebiliriz. Yuvaları bitkilerle kamuflaj edersek iyi olur. Genellikle 4 – 6 arası yumurta yapan bu kuÅlar, son yumurtaya doÄru kuluçkaya yatarlar ve kuluçka süreleri ortalama 15 gündür. 25 günde tüylenen yavrular, 30 günlükken baÄımsızlıklarını kazanırlar.