Tanım :
Ortalama yaÅam süreleri 9 – 10 yıl arasında, boyları ise 12 cm civarında olan bu kuÅlar oldukca cesur bir yapıya sahiptirler ve agresif tavırlar sergilerler. EÅler arasındaki baÄlar kuvvetli olmakla birlikte geceleri, çift kuÅlar yuvada uyumayı tercih ederler.
Avusturalya kökenli kuÅlardır.
Bakım :
Ãzel bir bakıma ihtiyaç duymayan bu kuÅların, kafes ortamında bakımları kolaydır.
Kalsiyum ihtiyaçlarını karÅılamak için kafesten mürekkep balıÄı kemiÄini eksik etmemek gerekir. Ayrıca kafese ayrı bir yemlikte veya yemlerinin içine bi miktar kuÅ kumu koymamızda fayda vardır.
Diyet :
KarıÅık darı favori yiyecekleri olmakla birlikte yeÅilliÄi, çimlendirilmiÅ yemi ve yumurta maması’nı ve canlı yemleri severek tüketirler.
Cinsiyet Ayrımı :
DiÅi kuÅların renkleri, erkeklere göre daha mattır ve diÅiler küçük bir kafaya sahiptirler. Erkek kuÅlar güzel bir Åekilde öterler.
Ãretim :
KuÅların eÅlerini kendilerinin belirlemelerini saÄlamak gerekildir. Yuva olarak; kutu yuvaları tercih ederler. Yuva malzemesi olarak  Hindistan cevizi lifi, ot, tüy ve telyiz ipi verebiliriz.
Genellikle 4 – 6 arası yumurta yapan bu kuÅlar, son yumurtaya doÄru kuluçkaya yatarlar ve kuluçka süreleri ortalama 15 gündür. 25 günde tüylenen yavruları, 40 günlük olduklarında yem kırmaya baÅladıÄından emin olduktan sonra ayrı bir kafese ayırmalıyız.
Erkekler 5 – 6 aylık, diÅiler ise 6 – 7 aylık olduÄunda cinsel olgunluÄa eriÅirler. Ancak 1 yaÅını beklemek daha doÄru olur.