GökkuÅaÄı Ä°spinozu Beslenmesi
Sizi bu küçük kuÅları seçmeye iten sebepler oldukça çeÅitlidir.
Ãncelikle kuÅların güzelliÄi gelir. DoÄadaki renklerinin zaten güzel olmasının yanında, kafes üretiminde elde edilen mutasyonlarda çok güzeldir. Güzel hazırlanmıŠbir aviarumda yirmiye kadar birlikte bakabileceÄimiz çeÅitli renklerdeki GökkuÅaÄı ispinozu muhteÅem bir seyir sunar. Ayrıca diÄer ispinoz türlerinin pek çoÄu ile birlikte problemsiz yaÅayabilen GökkuÅaÄı ispinozları sahiplerinin memnuniyetini artırır.
Bu kuÅları besleyen kuÅ dostları, zor zevkleri olan kimselerdir. Zira kanaryaya ve muhabbet kuÅlarına göre daha zor olan bakımları oldukça zahmetlidir. KuÅ sever, tüyleri ve boyutları daha güzel kuÅlar üretmek için kendini zorlar. YarıÅmalar onun çabalarını sınaması ve emeklerinin karÅılıÄını alması için güzel bir fırsattır. Kaldı ki, bir kuÅ ever olarak sadece yavru almaya çalıÅmak dahi kendi memnuniyeti için yeterli bir sebeptir.
Daha ileri giderek, deÄiÅik renklerdeki kuÅları eÅleyerek, yeni mutasyonlar elde etmeye çalıÅmak yolunda gerekirse diÄer üreticilerin üretimhanelerini ziyaret etmek lazımdır. Genetik bilimi (eÅleme tablosu) vazgeçilmezdir. Planlanan bir eÅleÅmeden gelen yavruyu görmek ve hatta var olmayan bir mutasyon elde etmek ne büyük bir mutluluktur.
Bütün deÄiÅik amaçlarda kuÅ besleyen ve üretmeye çalıÅan bu kuÅ severleri, arkadaÅça birleÅtiren bu GökkuÅaÄı ispinozu sevgisidir.
Bir çiftin seçimi
DiÅi erkekten daha solgun renkleri ile ayırt edilir: göÄüs lila, karın açık sarıdır. YeÅil ve mavisi solgun, türkuaz renkli kolyesi daha az belirgin, sırt rengi daha az parlak; göÄüs ve karın renkleri arsındaki ayırım daha az belirgindir. KuyruÄu, erkeÄe göre belirgin Åekilde daha kısadır.
Her ikisi de kısık sesle öter. Fakat erkeÄin belirgin Åekilde deÄiÅik, kendine özgü ötüÅü vardır.
Erkek seçimi önemlidir. Sadece kuÅları düzgün döllemesinin, ırkın devamını saÄlamasının yanında yavruları da beslemelidir. Yumurtaların bozuk çıkması, yavruların yuvadan atılması, genç yavruların ölümü gibi sıkıntılar kötü erkek seçiminden kaynaklanır.
Erkek; en az bir yaÅında, tüyden çıkmıŠve çok parlak tüylere sahip olmalıdır. Gerçi doÄada yaÅını doldurmamıÅ, tamamen tüyden çıkmamıŠgenç kuÅlar eÅ tutup yavru verebilir ama kafes üretiminde tercih edilen tüyden tamamen çıkmıŠeÅlerin seçilmesidir. Kur yapan erkeklerin tüylerinin parlaklıÄı, diÅiyi çiftleÅmeye hazırlayan önemli bir etkendir.
EÅleÅme için seçilen diÅi kuÅlarda da iki yaÅını tamamlamıÅ, tüyden çıkmıŠolanlar seçilmelidir. Bazen, on aylık diÅiler de yumurtlayabilir, hatta çok güzel yavru bakabilirler. Fakat doÄru olanı -özellikle yeni baÅlayanlar için- üremeyi riske atmamak, yetiÅkin kuÅlarla eÅleme yapmaktır.
En iyisi, diÅi kuÅ en az iki yaÅında olmalı, seçilen erkek en az bir yaÅında, her halükarda diÅiden genç olmalı, ikisinden birisi daha önceden yavru bakmıŠolmalıdır.
Ãreticilerin, yavruların doÄum tarihlerini not almalarını çok önemlidir. EÅleÅmelerde yapılacak çiftlerin mümkünse aynı ay içinde (iki aya kadar fark önemli deÄil), yıl atlayarak doÄan kuÅların seçilmesi, kuÅların biyolojik saatleri açısından çok önem arz eder.
Kafes Seçimi
Yeni baÅlayanlar bir ya da daha fazla kafes ile baÅlayabilirler. Zamanla, tecrübe edindikçe salma ya da aviariumlar kaçınılmaz olacaktır. Kafes ve salmalar bazı özellikleri taÅımalıdırlar.
GökkuÅaÄı ispinozları canlı ve hareketli kuÅlardır. Yatay uçuÅ yaparlar. Rahatça uçabilmesi, yuva yapabilmesi, dinlenebilmesi için yeterli büyüklükte bir kafese ihtiyacı vardır.
Bir çift için, kafes en az 60 cm uzunluÄunda ve 40 cm geniÅliÄinde ve yüksekliÄinde olmalıdır. Rahat olması için ve gerektiÄinde ortadan ikiye ayrılabilmesi için; 80cm x 45cm x 40cm idealdir.
KuÅların bakım esnasında minimum rahatsızlıÄı için, kafes malzemeleri (yemlik, mamalık, suluk vb.) dıÅarıdan eriÅilebilir olmalıdır. Rahatlık açısından birden fazla deÄiÅik kenarlarda kapı gereklidir. Tünekler pislenmemeleri açısından üst üste olmamalıdır. Böylece alt tünekte kuÅ pisliÄi birikmez. UçuÅ rahatlıÄı açısından çok sık olmamalıdır. Yuvaya yakın bir tünek de öngörülmelidir.
Kafes tabanı sürgülü, sistematik temizlenebilecek bir malzeme ile (kuŠkumu, mısır granülü, gazete, vb.) kaplı olmalıdır.
Kafesin her taraftan telli olmasının gereÄi yoktur. 2 veya 3 tarafının olması fazlasıyla yeterlidir. IÅık açısından arka tarafı parlak malzemeden olmalıdır.
Kafes sırtı duvara gelecek Åekilde, yeterli yükseklikte, çocukların ulaÅamayacaÄı mesafede olmalıdır.
Aviarium-Salma
Ãretim için en iyi Åartları saÄlayanlar salmalar ve aviariumlar dır. 2-3 çiftin bir arada olduÄu ortamlarda tecrübesiz çiftlerin, diÄerlerinin eÅleÅmelerini izleyerek öÄrendiÄi gözlemlenebilir. Aynı Åekilde birbirlerine beslenme ve yavruyu besleme öÄretmeleri de daha kolaydır.
Hacmi 1 metreküpü geçen yerler için salma ya da aviarium denilebilir. Boyutlar imkân ve üreticinin keyfine göre farklılık gösterebilir. Makul olanı bir ya da daha fazla aviarium-salma için bir uçum kafesi bulundurulmasıdır.
Teller yeterli sıklıkta ve mümkün olduÄu kadar deÄiÅik aralıklarla sabitlenmiÅ olmalıdır.
Bir salma ya da aviarium, sadece genç kuÅlar ve ya eÅe atılmamıŠyetiÅkin kuÅlar için de kullanılabilir. Bunun için seçilen salma ya da aviariumlar en az 1 metre geniÅliÄinde ve 2 metre yüksekliÄinde olmalıdır. Bu ebatlar; çeÅitli dallar, deÄiÅik ebatta ve deÄiÅik yönlerde tünekler yerleÅtirmek için yeterlidir.
Bazı yetiÅtiriciler evlerinin bir kısmını bu iÅ için ayırırılar. İçine ölü aÄaç dalları, canlı çiçekler yerleÅtirirler. Bazen odayı tamamen kuÅlara ayırır ve adını âkuÅeviâ koyarlar.
DiÄer Türlerle Birliktelik
Genel olarak, yetiÅtiriciler GökkuÅaÄı Ä°spinozlarını baÅka türlerle bir araya koymazlar. Bununla birlikte, yeterli büyüklükte bir ortamda, anlaÅacaÄı kuÅları seçmek kaydıyla bu mümkündür.
Sakin yapıda, küçük boyutlarda ve GökkuÅaÄı Ä°spinozuyla aynı ya da hemen hemen aynı tür yemleri yiyen kuÅları seçmek lazımdır.
âCordon Bleuâ, âÃim Ä°spinozuâ, âYıldız Ä°spinozuâ gibi egzotik ispinozlarla anlaÅabilir. Kavgacı yapıdaki âpapaÄan ispinozuâ, âelmas ispinozuâ ile geçimsizdir.
Ä°yi seçmeli ve saldırgan kuÅları elemek lazımdır.
YuvalıÄın seçimi
YuvalıÄın seçimi önemlidir. İÅlevsel ve iyi yere konmuÅ olmalıdır. Yuvalık yeterince büyük olmalıdır zira erkek çiftleÅmek için yuvalıÄı tercih eder. Ayrıca genç yavrular ve ebeveynler içeride hep birlikte rahat etmelidir.
Muhabbet kuÅu yuvalıÄındaki gibi bir yuvalık alınır, önüne kontrplaktan bir küçük oda ve dikdörtgen üzeri yuvarlak bir kapı ilave edilir. (Elbette bunun için maharet gerekir.) YaklaÅık, 6-7 inç geniÅlik x 6 inç derinlik X 7 inç uzun yükseklik gereklidir.
Mesela yuvalık için kullanabileceÄiniz Åeylerden biri 2 litrelik süt kutsudur. Kutuyu enlemesine asmalısınız. KuÅların girip çıkacaÄı bir kapı kesmeli, üzerinde de kuÅları, yumurta ve yavruları gerektiÄinde kontrol edebilmek için bir kapak yeri açmalısınız. Kanca ya da lastik yardımıyla kutuyu sabitleyebilirsiniz.
Bu tip yuvalıÄın en büyük faydası tek kullanımlık olduÄundan temizlik gerekmemesidir.
Zeminini kuru çim ile kaplayabilirsiniz. Ãimlerin ilaçlı olmamasına dikkat etmek gerekir. Ãnlem olarak çimi mikro dalga fırında birkaç dakika tutarak mikrop ve bakterileri öldürebilirsiniz.. Ayrıca çimin altına parazit ilacı atarak önlem alabilirsiniz. (Carbaryl %5)
GiriÅ kolaylıÄı için yuvalıÄın önüne bir tünek koyabilirsiniz.
EÄer kuÅlar yuvalıÄı ziyaret ederlerse (yaklaÅık yuvalıÄın konmasını takip eden bir hafta içinde) kuvvetli ihtimal içeride çiftleÅecek ve yerleÅeceklerdir.
EÅe Atılan KuÅların Beslenmesi
Daha zengin bir beslenme yumurtlama çiftleri eÅleÅmeye teÅvik edebilir. Temel gıda maddesi ispinozlara verilen darıdır (çeÅitli darı türleri olabilir, akdarı, sarı darı vb.).     Kalamar kemiÄi eksik edilmemeli ve her gün taze deÄiÅtirilmiÅ su bulundurulmalıdır.
Ãreme dönemine su ile nemlendirilmiÅ ya da kuru mama verilmelidir. Haftada 2-3 kere demir ve vitamin kaynaÄı olan yeÅillik ( ıspanak vb.) ilave edilmelidir. Her gün verilecek az miktardaki yeÅillendirilmiÅ yem üreme döneminde yumurtlamayı teÅvik eder. Yumurtalardaki doluluÄu etkilemek içi suyuna haftada 1-2 defa E vitamini takviyesi yapılabilir. Haftada bir verilecek 1 dal darı da çok hoÅlarına gidecektir. Fırında 350 derecede 20 dakika kadar sterilize edilen yumurta kabukları da vermek kalsiyum takviyesi olarak önemlidir.
Yem Ãimlendirme
Genel olarak alınan akdarıya, kırmızı darı ve kanarya yemi eklenir.
1. Gün: iki yemek kaÅıÄı karıÅım bir plastik süzgece dökülür. Suda 24 saat ıslatılır. (24 saat boyunca 4-5 defa durulanır ve yıkanır.)
2. Gün: karıÅım iyice kurulanır ve suyu süzülür. Ama her zaman karıÅımı nemli tutmak gerekir. Bu yüzden en az 3-4 defa karıÅtırılır. Bu iÅlemler sırasında ıÅıÄa tabi tutulur ki yemler biran önce yeÅillensin.
3. Gün: karıÅım iyice durulanır ve yaklaÅık 2 ile 3 gün süreyle kuÅlara verilebilir.
Hiçbir zaman karıÅımdan kötü kokular gelmemelidir. (Bozulmaya baÅlayan çimlenmiÅ yemde oluÅan mantar kokuya sebep olur.)
ÃimlenmiÅ yem karıÅımı üreme periyodu boyunca, sabah erken saatlerde verilmelidir. Yumurtalardan çıkan yavruları ebeveynler bu yemlerle beslemeyi sevdikleri için sıklıkla vermeye devam edilmelidir.
ÃimlenmiÅ yem verilen kap haftada 2-3 defa dezenfekte edilmelidir. (Bunun için çamaÅır suyu kullanılabilir.)
Zararsız (kuÅlara zararsız) alternatif dezenfektan olarak, suya katılacak %2 Klorheksidin de kullanabilinir. Ayrıca, hazırlanan bu solüsyon kafeslere de püskürtülebilir.
Yumurtlama
Yuva yapımı tamamlanır tamamlanmaz, yumurtalıklarında hazırlamaya baÅladıÄı yumurtaları diÅi kuÅ yumurtlar.
Yirmi dört saatte bir tane olmak üzere, sabahın ilk ıÅıklarıyla, saat 06.30 ile 09.30 aralarında 4-7 arasındaki yumurtayı bırakır. Yumurta sayısı diÅinin yaÅına baÄlı olarak deÄiÅkenlik gösterir. Genç diÅiler genellikle 4-5, yaÅlı diÅiler 6-8 arası yumurta yapar. Kız diÅiler ilk yumurtayı kızgınlıktan 1 tane olarak yaparlar ve dolu yumurtalar genellikle 1 hafta sonra gelmeye baÅlar. Bazen yumurta arası 48 saate kadar kesintiye uÄrayabilir. Sonra devamı gelir.
Yumurta boyu diÅiye göre deÄiÅkenlik gösterebilir. Ä°ri yumurtalar güzel bir yavru habercisidir.
Kuluçka
Sadece kuluçka süresince diÅi ve erkek kuÅ gündüzleri yuvalıkta olurlar. Yumurtaya yatma ancak dördüncü yumurtadan sonra baÅlar ve gece yumurtaya diÅi kuÅ yatar. Erkek kuÅlar yuvalıÄın giriÅindeki tünekte geceyi geçirir. EÄer silah tipli yuvalık varsa giriÅ kısmında içerideki tünekte de geceleyebilir.
Kuluçka süresince kuÅların yumurtaya yatmayı birden kesmesi, üreticilerin büyük korkularından biridir. Bu durum daha ziyade genç veya tecrübesiz çiftlerde karÅılaÅılan bir durumdur. Bu dönemde, kuÅları mümkün olduÄunca az rahatsız etmek gerekir Neyse ki yumurtalar çok çabuk soÄumaz. Kısa süreli yatmama problem teÅkil etmeyebilir.
Ortalama kuluçka süresi 15 (14-17) gündür. Altıncı günden itibaren, döllenmiÅ yumurta belli olur. IÅıÄa doÄru bakıldıÄında (mumlama) döllenmiÅ yumurta opak renk görünür. DöllenmemiÅ yumurta açık renklidir. Yuvalardan toplanan döllenmiÅ yumurtalar güvendiÄimiz baÅka bir çiftin altına toplu olarak kaydırılabilir.
DöllenmemiÅ yumurtanın birkaç sebebi olabilir; çiftlerin genç, tecrübesiz oluÅları, bulundukları ortamın uygun olmaması (DüÅük ısı, çok soÄuk ortam, aÅırı sıcak), nadir olmakla beraber E vitamini eksikliÄi.
Unutmamalıdır ki kuluçka döneminde kuÅlar mümkün olduÄu kadar az rahatsız edilmelidir.
Yavruların Yumurtadan Ãıkması
Genellikle yavrular 24 saat aralıklarla ve ikiÅer tane olarak yumurtadan çıkarlar. Bununla birlikte, 5 yumurta kuluçka eÅzamanlı olabilir ve aynı anda yumurtadan çıkabilir. Tüysüz doÄarlar ve renkleri pembedir. BaÅları daha koyu renktedir, gözleri açıktır ve iyi görme yetkileri vardır. Tüyleri henüz olmadıÄından dıÅarıdan gelecek ısıya ihtiyaçları vardır ve ebeveynleri onların üzerlerine yatarak ısıtır.
Bu dönemde yuva izlemekten kaçınmak gerekir. Gerçekten de eÄer anne-baba rahatsız edilirlerse yavruları yuvadan dıÅarı atabilirler. EÄer yuvadan atılan yavru görülürse derhal yuvaya konulmalı, ama rahatsız etmemek için çok dikkat edilmelidir. EÄer ortam sıcaksa genç yavrular daha uzun süreli dıÅarıda biz bulana kadar ölmeden kalabilirler.
Ãçüncü günden itibaren yavruların sesleri duymaya baÅlanır.
 Yavruların Ebeveynlerce Beslenmesi
Ebeveynler ilk birkaç gün çok sessizce beslerler. Yavrulara mama ve karıÅık yem kusarlar. Yavrularıyla birlikte kalırlar. Bu birliktelik yavrulara bir rahatlık ve güven verir. YavaÅ yavaÅ beslenme alıÅıklıÄı kazanırlar ve bir hafta geçtikten sonra yavruları izlemek kolay ve daha az riskli olmaya baÅlar.
Gençler ebeveynlerinin yuvalıÄa geldiklerinde, oldukça gürültülü bir hale gelmeye baÅlarlar, onuncu günden itibaren yuvadan baÅlarını çıkartmaya, birbirlerinin önüne geçip mama kavgası yapmaya baÅlarlar.
Yavruların aÄız ve gaga kenarlarındaki fosforlu parlak noktalar karanlıkta ebeveynleri tarafından kolayca beslenmelerine yardımcı olur. Bu lekeler yavrularla birlikte büyür ve ikinci aydan sonra kaybolur.
Ebeveynlerin ilk dönemde yavruları ısıtmak için yatması çok faydalı olur. EndiÅelenirse ve sıksık yuvalıÄı terk ederlerse yavrular soÄur, üÅür ve en nihayetinde ölümle sonuçlanır. Ãlüm olmasa bile hastalık ve genetik zayıflık olur.
On gün sonra tüyleri çıkmaya baÅlar. Kanatlar, baÅ ve sırt cildi koyu renk alır. Tüyler fark edilmeye baÅlar. Tüyler 22-23 gün içinde tamamlanır.
Beslenme sabah, öÄle, akÅam aÄırlıklı olmak üzere tüm gün devam eder. ÃÄün aralarında doymuÅ yavrular sindirim yaparlar, dinlenirler. Dinlenirken bile bu obur yavrular ebeveynlerinin geldiÄini hisseder hissetmez kafalarını kaldırır ve gagalarını açarlar.
Bilezik Takma
KuÅları aralarında tanıyabilmek için bilezik takmak gerekir. Pek çok üretici rahat ayırabilmek için renkli plastik halkaları tercih eder. Tek tarafı açık olan bu halkaları takması da kolaydır. Ãreticinin kimliÄini ve derneÄini belirten halkalar ise metalden olur. Zamanında takılması gerekir yoksa geç kalınmıŠolunur, takılamaz.
Metal halkaları bir nevi garanti sunar, “bilezik kesme makası” kullanmadan çıkarmak neredeyse mümkün deÄildir. 2,5 mm.lik bu bilezikler, yarıÅmalarda kuÅların kimlik kartı yerine geçer.
Bu bileziklerde; üreticinin kayıtlı olduÄu derneÄin ve federasyonun numarası, kuÅun doÄum yılı, üreticinin numarası bulunur.
Yavrulara bilezik takılması esastır. Ãzerindeki numara, pek çok üretici, pek çok kuÅ arasında kuÅların izlenmesini saÄlar. Bu numara üreticinin de kimlik kartıdır aynı zamanda. KuÅların Åeceresinin tutulduÄu bir kitapçıkta satın almak isteyenler için bir anlamda garanti belgesi gibidir.
Gençlerin büyüme hızına göre 8 ile 10 gün arasında bir bilezik takmak gerekir. Yoksa geç kalınmıŠolur.
Erken takılırsa bol gelen halka çıkar, geç kalınırsa bilezik küçük kalır, takılamaz.
Tecrübesiz üreticiler kuÅları yaralamamak için, bilezikleri çok dikkatli Åekilde takmalıdır. Arka parmak arkaya doÄru yatırılır, diÄer öndeki üç parmaktan geçirilen bilezik arka parmaÄa tam geçirdikten sonra yavaÅça kuÅ bırakılır. EÄer mümkünse bilezik takma aparatı kullanmak daha faydalıdır. Bilezikleri takarken beslenme zamanı dıÅında ebeveynleri yuvada deÄilken yapmak gerekir.
Ä°lk baÅlarda parlak olan bileziÄi gizlemekte fayda vardır. Yoksa ebeveynler bunu bir tehdit olarak görüp çıkarmak isterken yavruyu yaralayabilirler.
Yuvalıktan ÃıkıÅ
Yirmi günlük olan yavru yuvalıÄın kapısına yaklaÅmaya baÅlar. Meraktan ziyade beslenmede ilk sırayı kapmak için yapar bunu.
Ãok geçmeden yuvalıÄın tüneÄine konar, orada kalır, sonra yakındaki tüneÄe geçer. 23. günden itibaren yuvalıÄı terk ederler, önceleri sadece gece dönerler, sonrasında da artık yuvaya girmeyi bırakırlar.
Ancak eÄer anne ikinci kuluçkaya baÅlarsa, bu onları tekrar geçici olarak döndürebilir.
Yeni kuluçkaya raÄmen beslenme düzeni devam eder. Erkek yuvadan çıkar çıkmaz yem kırmaya hevesli olan yavrularla ilgilenir. Fakat daha 15 gün boyunca beslemeye devam etmek zorundadır.
Yavruların BaÄımsızlıklarını Kazanmaları
Baba tarafından besleme giderek azalır. Bu arada aÄızdaki lekeler de azalarak kaybolur.
Yavrular tek baÅına yemeye baÅlarlar. Artık yumurtadan çıktıklarından itibaren 40 gün geçmiÅtir.
Bu aÅamada, ikinci kuluçka zaten ilerlemiÅtir. EÄer kafes yeteri kadar büyükse, gittikçe geniÅleyen bu aileyi aynı ortamda tutabilirsiniz. Hatta ilerleyen zamanda yavruların bir kuÅak sonraki kardeÅlerini de besledikleri sürprizine Åahit olunabilir.
EÄer kafes yeteri kadar büyük deÄilse, yavruları bir aviarium ya da salmaya ayırmak onlara uçma yetisi vermek açısından faydalı olur. Böylece kalan alanda ebeveyn ve yeni gelen yavrular strese girmez, rahat ederler.
Aviarium ya da salmalardaki diÄer kuÅlarla birada yaÅayabilirler. Bu yeni ortamında sakin bir ortam olması gerekir. Beslenmelerine dikkat edilmeli, karıÅık yem, mümkün olduÄu kadar çeÅitli besin verilmelidir. Kabuklu darı ve dal darı yemek zamanla onlar için güzel bir meÅgale olur ve bir oyun kadar keyifli hale gelir.
Yeni ortama alınan ve bir arada tutulan yavrular mümkün olduÄu kadar sakin ortamda bakılmalıdır. Herhangi bir tanesini zamansız ayırmak stres ortamı doÄurur.
KuÅların yeni ayrıldıÄı zaman hassas bir periyottur. Gençleri dikkatli takip etmek gerekir. Ellinci günden itibaren risk çok daha azalır.
Yavru Ãlümleri
Besinlerini takip etmek gerekir. Kendi baÅına bırakılmıŠve karıÅık, çeÅitli besinle beslenmeyen yavruların geliÅmesi gecikir ve kırılgan (zayıf) olurlar. Aynı ortamda bulunuyorlarsa, çok zengin besin verilmesi ebeveynlerin aÅırı kızıÅmasına sebep olur.
KaraciÄer bozukluklarına tedbir olarak aralıklarla âcalcicholineâ verilmelidir.
ÃimlendirilmiÅ yem yeni ayrılmıŠyavrular için çok faydalıdır.
Hastalık belirtileri görülür görülmez (aktif olmayan, keyifsiz, zayıf olanlar), hemen antibiyotik tedavisine baÅlayıp içme sularına katmak ve vitamin takviyesi yapmak gerekir. Yeterli ısı, saÄlıklı besin ve sakin bir ortam olmazsa olmazdır.
Kuluçka Sayısı
Uygun ortamlarda GökkuÅaÄı Ä°spinozları yavru bakımında düzgün netice verir. Bir üreme döneminde 4 kuluçkada 30 kadar yavru alınabilir. Bununla birlikte sıradan üreticiler bu kadar düzgün netice ve sonuca ulaÅamaz, ilk kuluçkada çok sabır ve ilgi göstermezlerse netice alamazlar. EÅe atılan çiftlerin iyice dinlenmiÅ olmaları, hastalıklara dirençli olmaları gerekir. DiÅi de eÄer bir önceki kuluçkada yumurta problemi yaÅadıysa ilave dinlendirilmesi ve yeni kuluçkayı atlatacak gücü kazanması saÄlanmalıdır.
2-3 kuluçka ve yavru büyütmeden sonra ebeveynlerin iyice dinlendirilmeleri gereklidir.
2 kuluçka arası zamanı deÄiÅiklik gösterebilir. Ama ortalama bir buçuk ay gibi bir zamandır. EÄer yavrular ayrılmadan yumurtlarlarsa bu zaman daha da kısalır.
Tüy Dökme
Yavru yeni ayrıldıÄında tüyleri çok sönük renktedir. Sırt tüyleri yeÅilimtırak, kafasında solgun, karın bölgesinde bej rengidir. Bu tüylere yavru tüyleri denir. Bu tüyleri deÄiÅtirecektir. Ä°lk yıl renklerini hemen hemen kazanır, ama asıl renklerin parlak ve canlı olması ve tamamen oturmasın ikinci senedir. Artık bu tüyler oturur ve bir daha her tüy deÄiÅikliÄi döneminde aynı renkler geri gelir.
Bakıcı Ebeveyn
Genç GökkuÅaÄı ispinozlarının kötü bakıcılık yapması sıkça görülür. Yuvalık dıÅına, yere yumurtlama; bozuk, boÅ yumurta; yuvadan yavru atmaya sık rastlanır. Ãreticiler dolu yumurtaları, daha kaprissiz, iyi bakıcılara kaydırabilirler. Genellikle bengal ispinozları bu iÅ için seçilir.
Ãok eskiden beri bilinen, egzotik ispinozlar içinde bakıcılıkta en az problem çıkaralar bengal ispinozlarıdır. SaÄlıklı bir çift, dikkati bir Åekilde yumurtalara yatar ve çok güzel yavru besler. Hatta aynı anda deÄiÅik ispinoz türlerini bir arada bakabilir.
Ãok sayıda olan kuÅlara dahi bakıcılık yapabilirler.
1 çift GökkuÅaÄı ispinozu için 4 çift bengal ispinozu bakıcı gerekir.
Yumurtadan yavrunun yeme düÅmesine kadar 60 gün gibi bir süre gereklidir. Yumurtaya yatmayan bir diÅinin alınmıŠyumurtaların yerine yenisini yumurtlaması 15 günü bulur. Bu da ortalama 4 kuluçka yapar iki ay süresince. Yumurta kaydırma için bengallerin de aynı kuluçka dönemine denk getirilmesi gerekir.
Her ne kadar bakıcı kuÅlar yavru almada avantaj saÄlar gibi gözükse de doÄal deÄildir. Dolayısıyla bu durum daha ziyade gerekli durumlarda (nadir mutasyonları riske etmemek, kuÅ bilimcilerinin tür ıslahı yapması, iklime alıÅtırmak vb.)   uygulanmalıdır. Ãünkü yavrular ebeveynlerini izleyerek büyürler. Becerilerini ebeveynlerinden alırlar. EÄer yavru baÅka tür ebeveyn tarafından yetiÅtirilirse kendini o tür gibi zanneder. ÃrneÄin kendi cinsinin yaptıÄı kur ona bir tehdit gibi gelebilir. Ya da ne yaptıÄını anlamaz.
Yapılacak düzgün çift seçimi ile güzel neticeler alınır. Bunun için bir sene izlemek yeterli olmayabilir. En iyi anlaÅan çifti bulmak, iyi bakıcılar seçmek için iki sene izlemek gereklidir.
Amatör bir üreticinin memnuniyeti için; en büyük ödül: ebeveynleri tarafından yetiÅtirilen yavrular almaktır.
Kaynak: Erkan KONAK
2 yorum