Zebra ispinozu (Taeniopygia guttata), Estrildidae familyasından Avustralya’daki çalılık ve aÄaçlarda doÄal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm dünyada sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmıŠolan kuÅ türü. Türkiye’de daha çok Hint bülbülü adı ile tanılır, ama aslında Hindistan’dan gelmez ve bülbüllerle de akrabalıÄı yoktur.
Ãzellikleri:
Cinsiyet Ayrımı : Erkek ve diÅi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,diÅilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır (düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diÄer farklılıklar gözlemlenmelidir). Yanaklarda mutasyon tipine göre turuncudan sarıya renge kadar yuvarlak yamalar,göÄüs üzerinde, ortaya doÄru siyah lekeler ve kuÅun boÄazına doÄru enine zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında turuncu üzerine beyaz benekli tüyler bulunur.DiÅilerde bu tüy yapısına rastlayamazsınız. Ayrıca diÅiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüÅleri vardır. Sayfanın baÅında bir erkek ve diÅiyi birlikte görüyorsunuz.
Beslenme:
Besin olarak ençok ak darı, tohumlu bitkiler, ve böceklerle beslenirler. Kalsiyum diÅiler açısısndan çok önemlidir. Zebra ispinozunun açık kahve, kestane kanatlı beyaz, gümüŠve krem rengi mutasyonları vardır.
Bakım:
Bu kuÅlar genellikle yatay olarak geniÅ kafeslerde ve kuÅhane diye tabir edilen geniÅ alanlarda barındırılırlar. Ãok fazla özel bakıma ihtiyaç duymayan zebra ispinozları için, sakin, günıÅıÄı alan ve cereyandan uzak bir köÅe yeterlidir. Her gün taze yem ile temiz içme suyu veriniz ve yeÅil yapraklı sebzeler ile kalsiyum kaynaÄı olan yumurta kabuÄu,kalamar kemiÄi ve deniz kabukluları kırıklarını eksik etmeyiniz.
Ãretim:
Zebra ispinozlarının üreme güdüleri oldukça yüksektir,uygun Åartlar altında üremeye oldukça hevesli ve iyi ebeveynlik yapan kuÅlardır. DiÅi kuÅ yuvaya ortalama 4-5 yumurta bırakır,kuluçka 14 gün sürer. Bu aÅamada kuÅlar yavruları için protein açısından yüksek gıdalara ihtiyaç duyarlar.
Alt Türleri:
Zebra ispinozunun iki ayrı alt türü bilinir:
- Timor zebra ispinozu (Taeniopygia guttata guttata)
- Avustralya zebra ispinozu (Taeniopygia guttata castonotis
- G = GREY – GRI
- F = FAWN – KAHVERENGI
- BB = BLACK BREASTED – SIYAH GÃÄÃS
- BC = BLACK CHEEK – SIYAH YANAK
- BF = BLACK FACE – SIYAH YÃZ
- CFW = CHESTNUT FLANKED WHITE – KAHVERENGI YANLI BEYAZ
- CFW-F = CHESTNUT FLANKED WHITE; FAWN SERIES
- LB = LIGHTBACK – AÃIK SIRT
- DS = DOMINANT SILVER – BASKIN GÃMÃÅ
- DC = DOMINANT CREAM – BASKIN KREM
- FC OR GC = FAWN CHEEK OR GRAY CHEEK – KAHVE YADA GRI YANAK
- FF = FLORIDA FANCY – (ADINI FLORIDALI YETIÅTIRICISINDEN ALMIÅ)
- OB = ORANGE BREASTED – TURUNCU GÃÄÃS
- PNG = PENGUIN – PENGUEN
- P = PIED – ALACALI
- RS = RECESSIVE SILVER – ÃEKINIK GÃMÃÅ
- W = WHITE – BEYAZ
- YB = YELLOW BILL – SARI GAGA
- CR = CRESTED – TEPELI
Hint bülbülü yavruları için zaman çizelgesi:
- Kuluçka süresi: 14 gün
- Tüylenme: Ãıktıktan sonra 21. günde
- BaÄımsız olabilme: 35. ve 42. günler arası
- Ä°lk tüy deÄiÅtirme: 35 günlükken baÅlar
- YetiÅkin tüylerini alma: 60. günde yetıÅkın boyuna erıÅme 90.günde
- EÅleÅecek duruma gelme: DiÅilerde 6 ay (9 ay süre tercih edilmeli) erkeklerde 3 ay