Yazı Ä°çeriÄi
Kanarya Beslenmesinde Bilinmesi Gerekenler
- Suda çimlendirilmiÅ yem (tohum Åeklinde olanlar), normal yemlerden 4 kat daha fazla vitamin içerir.
- Vitamin Aânın eksikliÄinde kuÅta görme problemi ve ıÅıÄa karÅı aÅırı duyarlılık gözlenir.  Yumurta,taze yapraklı gıdalardan vitamin A saÄlanabilir.
- B1 vitamini ile vücut hücrelerinin kontorlü saÄlanır.Bu vitamin tüm yemlerden saÄlanabilir. B2 -B3 ve B6 vitaminleri de taze yapraklı gıdalardan saÄlanabilir.
- SaÄlıklı vücut organları ve organelleri için vitamin C gereklidir. Taze yapraklı gıdalardan, turunçgillerden elde edilebilir. Bu vitaminin saÄlanmasının ana sebebi kılcal damarlara kadar kanın pompalanmasını kolaylaÅtırır ve ayak-bacak geliÅiminde pozitif rol oynar.
- Vitamin Dânin ana foksiyonu vücuda alınan kalsiyum ve fosfatın absorbe edilmesini ve kullanılmasını kolaylaÅtırmaktır. GüneÅin U-V ıÅınlarından ,yumurtadan,süt ve yemlerden saÄlanabilir. Vitamin D nin eksikliÄinde diÅilerde yumurtlayamama problemi ve yumurtada bulunan embriyonun geliÅiminde sorunlar yaÅanır.
- Günlük verilen temiz su sayesinde vücuda alınan proteinlerin ve karbon hidratların sindirilmesi esnasında kimyasal reaksiyonlarda kolaylık, çabukluk ve verim elde edilir.
- Protein tüylerin oluÅmasını saÄlayan ana kaynaktır. Biyokimyasal reaksiyonlarda katalizör görevi görür ve enzimlerim oluÅumunu saÄlar. Nitrojenin ana kaynaÄıdır. Bu sayede hastalıklara karÅı direnç saÄlanır.
- Besinlerden alınan karbon hidradlar C.H ve O içerir. KuÅa enerji verir ve solunumunu pozitif etkiler. Kimyacılardan alınan glucodin kimyasalı gıdalara katılarak verilirse karbonhidrad alımının kesin çözümü olur. Fazla alınan karbonhidrad sayesinde kıÅın vücutta fazla yaÄ tutulabilir. Bundan dolayı soÄuktan korunduÄu gibi diÅilerin yumurtalık bölgeleri içinde ana besin kaynaÄı durumunu alır. Bu sayede üreme zamanı gelmiÅ diÅi sadece kan dolaÅımı ile gelecek besinlere baÄlı kalmaksızın üreyebilecektir.
- KıŠayları esnasında vücuda alınan yaÄ vücut sıcaklıÄının ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Bunun ana kaynaÄı balık yaÄıdır.
- Keten ve nijer hidrokarbon içermektedir. Vücut sıcaklıÄını kontrol etmeye yardımcı olur, yaz aylarında verilmemelidir.
- EÅleme döneminde yumurtlayamama problemi yaÅayan diÅi hemen hastahane kafesine alınmalı ve ısı 30-32 dereceye ayarlanarak, kıç bölgesi yaÄlanan diÅi hemen içeri konularak nijer takviyeli Åekilde beslenmelidir. Bu duruma sebebiyet veren hususlar; tam hazır hale gelmemiÅ olunması ve aÅırı yaÄlı durumdaki diÅinin eÅlenmesi. Bu durumlara engel olmak için kıŠsezonunda diÅi kuÅlar yeterince geniÅ kafes veya salmalara alınmalıdır ki uçuÅ egzersizleri yapabilsinler. Yüksek oranda Åekerli besinlerde aynı sorunlara neden olurlar.
- Ãreme zamanında kalsiyum kemiÄi bıçak sırtıyla toz haline getirilerek mama ile verilmelidir. Bu kalsiyum eksikliÄine kesin çözümdür.
- DiÅi ve erkeÄin eÅlenmesi konusundaki zamanlama son derece önemlidir.Bu konuda temel kural Åudur; kuÅlarınız sabah saat 06.00â²da yapay aydınlatma yapılmaksızın yem yemiyorsa, asla eÅleme yapmayınız.
- EÅleme konusunda temel besin deÄerleri ayalanarak erkek, diÅiden bir ay önce hazır hale getirilmelidir. Besin deÄerleri yükseltilerek istenilen zamandan daha önce hazır hale getirilen diÅiler eÅleÅme stresine girerler.Bu yüzden besin deÄerleri çok iyi ayarlanmalıdır.
- Kafesler yuvalık takılması esnasında yuvalıÄın üst kısmının tünekten 2,5 cm.yukarıya gelecek Åekilde ayarı yapılmalıdır.Yuva yapma malzemesi olarak yıkanmıÅ,kurutulmuÅ halı altı ipliÄi ve yumuÅak malzeme olarak yosun kullanmalıdır.
- EÅleÅme sezonuna hazırlanan kuÅlara haftada 3 kez banyo verilmelidir. -Erkek ve diÅi tamamıyla eÅe hazır ise 2 gün öncesinden aradaki paravan hafif aralanmalı ve kuÅlar birbirleriyle görüŠaçısına getirilmelidir.DiÅinin beslenmesine aynı Åekilde devam edilerek, banyo sabah saatlerinde verilmelidir.Ä°kinci gün yuvalık ve bir miktar yuva yapma malzemesi kafese konularak diÅinin yuva yapmaya baÅlaması gözlemlenir ve ikinci günün sonunda kuÅlar eÅleÅtirilmek üzere birleÅtirilir.
- EÅleme sonrasında yumurtalar sahtesi ile deÄiÅtirilir ve 3 cü günün akÅamında tüm yumurtalar yuvalıÄı bırakılır ve kuluçka süresi baÅlatılır.
- Yavrular çıkmadan önce yuva altına odun talaÅı konulmalıdır. Bu sayede yuvadan düÅen yavruların zarar görmesi engellenmiÅ olur. EÄer böyle bir durum gerçekleÅirse yavru zeminden alınarak avuç içinde 3 dakika vücut sıcaklıÄına gelene kadar tutulduktan sonra yuvaya konur.
- Yavrular 17-18 güne geldiklerinde kafese tekrar yumuÅak malzeme saÄlanmalıdır ve böylelikle yavru kuÅların yolunması engellenmelidir. -5. veya 6. gününde bilezik takılarak numaralanan yavrular, 21.günündede renkli bilezikler yardımı ile anne-babalarına göre sınıflandırılır. -21.gününde yavru kuÅlar zeminden yem yemeye baÅlarlar,ayrı kafese alınmıŠbu yavrular için kafesin altı kaÄıt ile kaplanmalı ve her gün bu kaÄıt deÄiÅtirilmelidir.Birkaç gün tünek konulmamalıdır. Küçük bir tabakta iyice süt emdirilmiÅ ekmek,su teresi ve yumurta sarısı konmalıdır.3. veya 4. günün sonunda ise yerden 2,5 cm yükseklikte tünek yerleÅtirilir. Beslenme olarak ilk 10 gün süt miktarı azaltılarak ekmek verilmeye devam edilir.4-5 Haftalık olmuÅ yavrulara artık çimlendirilmiÅ tohum vermeye baÅlanır ve tüy zamanına kadarda devam edilir.-5 Haftalık olan kuÅların kafesine yarıÅma kafesi baÄlanmaya baÅlanır. Bu kafesin içine bir adet tünek konmalıdır.
- EÄer herhangi bir sebepten dolayı kafesin içerisine elinizi sokmanız gerekirse, ürkmemesi için onunla konuÅmanız son derece faydalıdır.
Ãreme sezonu esnasında yaÅanan hayal kırıklıkları sırasıyla Åöyledir:
- DiÅinin yumurtlayamaması (genellikle 2. kuluçkada rastlanır.),
- BoÅ yumurtlaması, yumurtladıÄı yumurtalar arasında birden fazla gün geçmesi,
- Yumurtaya yatmaması,
- DiÅinin yavruları beslememesi.
- Tüm bu problemleri aÅmak amacıyla 3 veya 4 çift kuÅ aynı anda eÅe atılmalıdır ve bu sayede yuvadan yuvaya yavru-yumurta transferi kolayca mümkün olabilecektir.