Kanaryayı Ele Alıştırma: Kanarya, oda içerisinde serbestçe uçurulup ve ele alınması zor olan bir hayvandır. Ancak bu imkansız değildir. Sabır ve hoşgörü ile kanaryanızın size alıştığını bu kılavuz niteliğindeki yazımızdaki adımları harfiyen takip edince göreceksiniz. Unutmayın ki kanaryaların da bir düşünme, algılama ve hissetme yetenekleri var. Siz kanaryanızla iletişiminizi ne kadar iyi tutarsanız, aranızdaki dostluk da o kadar kuvvetli ve samimi olur. Güven aşılması gereken en büyük sorundur
Kendinizi kanaryanıza güvendirin !
1- Kanaryayı Ele Alıştırma Birinci Adım:
Kanarya Seçimi
Genç kanaryalar yaşlı kanaryalara oranla daha rahat ele alıştırılabilirler. Yaşlı kanaryaların ele alışması onların çekimser tavırlarından dolayı biraz daha zaman alır. Özellikle dişisi olmayan erkek kanarya en rahat ele alıştırılabilir yapıdadır. Bunun için eğitim kanaryası olarak yaşını tamamlamamış tek erkek kanarya seçmenizi tavsiye ediyoruz.
2- Kanaryayı Ele Alıştırma İkinci Adım:
Dış Dünyaya Alıştırma
Orta büyüklükte mümkünse kuşun saklanabileceği mobilya türü eşyaların olmadığı bir odada her yerin kapalı olduğundan emin olduktan sonra kanaryanızın kafesinden çıkmasına izin verin. Kafesten çıkarmak için elinizde birkaç kez onun sevdiği meyve ikramını yapabilirsiniz. Bu aşamada hareketleriniz yavaş ve korkutacak ürkütecek şekilde olmamalı. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın. Böylelikle kanaryanız kafes dışında sizin olduğunuz odada size alışmaya başlayacaktır.
3- Kanaryayı Ele Alıştırma Üçüncü Adım:
Kafes İçi ve Kafes Dışı Güven Duygusu
Kafes dışındaki kuş kafeste olduğundan daha ürkek ama bir o kadar da meraklı olacaktır. Bu yüzden onun odanın bir parçası olduğuna alıştırmanın bu eğitim için gerekli olduğunu unutmayın. Kafes içindeyken kanaryanıza “çöp şiş” çubuklarına takılmış meyve ikramları yapın. Örneğin; elmayı bu çubuğa takarak kanaryanıza ikram edin. Daha sonra kafes dışarısına çıkardığınızda aynı işlemi tekrar yapmaya çalışın. Ama bu sefer çöpe takılı meyveyi siz ona uzatmayın aksine onun meyveye gelmesini sabırla bekleyin. Bir elinizdeki çöp şişten meyveyi yerken yavaşça diğer elinize konabilecek ya da dokunabilecek şekilde ortamlar hazırlayın. Böylelikle kanaryanız elinizden ona zarar gelmeyeceğini algılayacaktır. Bu işlem, kanaryayı ele alıştırma eğitiminin en zor sabır gerektiren işidir. Sabredin ve güven kırıcı hareketlerden sakının.
4- Kanaryayı Ele Alıştırma Dördüncü Adım:
Yakın Bağ Kurma
Günde en az 10 dk. olmak üzere sıkça kanaryanızın kafesine yakın oturun. Ona bakın ve onunla konuşun. Kanaryanıza ona karşı ilgi beslediğinizi ve ona önem verdiğinizi gösterin. Unutmayınki kanaryalar zeki hayvanlardır. Belki ne demek istediğinizi direk anlamayabilirler ama iyi bir ses analizcisi oldukları kesin olduğundan ses tonunuzdan sizin ne ifade etmek istediğinizi anlayabilirler. Yumuşak tonda sevgi içeren konuşmalar kanaryanızı hiç şüphesiz neşeli kılacak ve size ötüşüyle karşılık verecektir.
5- Kanaryayı Ele Alıştırma Beşinci Adım:
Kafes İçi Düzenlemesi
Kafesindeki tüm gereksiz araç gereçleri kaldırın.
6- Kanaryayı Ele Alıştırma Altıncı Adım:
Kafes Dışı İletişim
Kanaryanızla günlük kafesindeyken konuşmalarınızı o kafes dışındayken de yapın. Yine hafif tonlarda konuşma tonunuzu ayarlayın ve aynı tonda ıslıklar ilave edin. Parmağınızı tünek olarak kullanın diğer elinizle 3. aşamada bahsettiğimiz meyve ikramını yapın. Zaman sonra kanaryanız çekinmeden parmağınıza konup bu meyve ikramınızı geri çevirmeyecektir.
7- Kanaryayı Ele Alıştırma Yedinci Adım:
Kafes Dışı İletişim
Eğitim süresinin yaklaşık 1 ay sonrası kanarya parmağınıza konmaya başlayacaktır. Bu etapta çöp şiş ile ikramları kesebilir kanaryanız elinizdeyken onunla direk konuşabilirsiniz. Eğer bu süre uzadıysa endişe etmeyin. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi bu eğitim için sabır çok önemlidir. Yapacağınız en küçük güven kırıcı hareket kanaryanıza harcadığınız bu kadar emeği boşa götürecektir. Unutmayın ki güven zor kazanılır ama kolay da kaybedilir. Sil baştan yapmamak adına bu güven ortamını bozacak misafirlerden, çocuk tahriklerinden kanaryanızı koruyun.
8- Kanaryayı Ele Alıştırma Sekizinci Adım:
Karşılıklı Güven
Kanaryanız sizi ısırırsa sakın ani hareket ve refleksle tepki vermeyin. Bu onun korkmasını ve bir önceki maddede sözünü ettiğimiz güven sorununu yaşamanızı sağlayacaktır. Unutmayın ki kanaryalar canları yanmadıkça ısırmazlar. Bu durumun haricindeki ısırıklar meraktan kaynaklanan hareketlerdir. Bırakın dışardayken size güvensin ve kendini rahat hissetsin.
9- Kanaryayı Ele Alıştırma Dokuzuncu Adım:
Kafes Dışı Güvenliği
Kafes dışındayken de kuşunuzun ilgisini çekebilecek objeleri kaldırın veya saklayın. Örneğin ayna, perdesi açık cam. Buna ilaveten kanaryanızı yaralanmasına sebep olabilecek ortamlarda dışarı çıkarmayın. Örneğin ocak yanan mutfak, prize takılı elektirik eşyası, düşebilecek vazolar, ahizeler vb.
10- Kanaryayı Ele Alıştırma Onuncu Adım:
Özgürlüğü Hissettirmek
Kafes dışındaki kanaryanın tekrar kafese dönmesi için kafes kapsının önüne biraz yem serpiştirip ilgisini çekebilirsiniz. Aslında kafes kapısı açık olan kafesin kapı önüne dışarıdan konulacak tünek türü bir gereçle kanaryanın kafes kapısının yerini görmesi sağlana bilir. Dışarıda merakla takılan kanarya yem, su ihtiyaçları için kafesine rahatlıkla geri döner. Kafese dönmemek için ısrar eden kanarya kafes kapsını bulamıyor demektir. Böyle bir durumda kapısı açık ve ona doğruyken kafesi yavaşça önüne koyun. Kanaryanız içine girecektir. Yoksa onun için de hiç şüphesiz en güzel slogan “evim.. evim.. güzel evim”
11- Kanaryayı Ele Alıştırma Onbirinci Adım:
Samimiyeti Arttırmak
Ele alışan kanaryanızı zaman sonra isterseniz omuz ve kafanıza da alıştırabilirsiniz.
12- Kanaryayı Ele Alıştırma Onikinci Adım:
Ödüllendirme
Kanaryanız, her istediğiniz hareketi yaptıktan sonra bir ödülü hak etmiştir. Onu değişik türde yemler, meyveler, sebzelerle ödüllendirin. Ödüllerini elinizde verin. Siz onu o da sizi sevsin.
39 yorum