The Green Singing Finch (Yellow-fronted Canary)- Serinus mozambicus, 11 alt türü bulunur.
Gerçek ispinoz
- Dayanıklılık:  Dayanıklı
- Ãretim:Â Â Ãretken fakat meydan okuyucu olabilir
- ÃtüÅ:  Mükemmel
- DiÄer kuÅlarla uyum:  Saldırgan,diÄer saldırgan türlerle barınabilir.
- Boy:Â Â Â (12.7 cm)
- Fiyat:  $100-200 (US) yurtdıÅında çifti
- DiÄer isimleri:Mozambik kanaryası,YeÅil Åarkıcı ispinoz,Mozambik kanaryası,Ãnü sarı tohum yiyici,yeÅil kanarya,sarı gözlü kanarya
- Orijin:Afrika,daÄılım alanı Afrikaânın ortalarından uç bölgelerine kadar uzanır.
- DuruÅ:Aktif bir kuÅtur,üreme zamanında bulunduÄu alanı savunur.KuÅun gri baÅı ve gözlerinden uzanan iki sarı sürmesi vardır. Alt gaganın altından baÅlayan parlak sarı tüyler,karnın alt bölümlerine kadar uzanır. Boynun üstü,sırt,kanatlar ve kuyruk grimsi yeÅildir
- Cinsiyet Ayrımı: DiÅilerin daha donuk sarı renktedir ve boÄazlarının altında kolye görünümünde yeÅil bir tüy oluÅumu bulunur. Sadece erkek kuÅlar öter. Ayrıca erkeklerin sarı tüyleri daha parlak ve göz alıcıdır.
- Barınma: Orta ve büyük boy kafeslerde sorunsuz barınabilirler. Lütfen iki erkek kuÅu aynı ortamda barındırmayınız çünkü ölümüne kavga edeceklerdir. DiÄer kuÅlarlar sorunsuz barınabilirler ve uygun ortamlarda zebralar ve kanaryalar ile barıŠiçinde yaÅarlar. Büyük salmalarda hiçbir sorun çıkarmazlar ancak Venezuela Ä°sketelerine (Carduelis cucullata) karÅı oldukça agresif oldukları gözlemlenmiÅtir. DıŠkuÅhanelerde de barınabilirler ancak rüzgar,yaÄmur ve soÄuÄa karÅı önlem alınmalıdır,kuÅhanenizi buna göre kapatmanız gerebilir. 4 santigrat derecenin altında tehlike çanları çalar ve 3 santigratta ölümler baÅlar. KıŠaylarında mutlaka ısıtıcı kaynaÄı kullanınız. GüneŠıÅıÄı mutlaka saÄlanmalıdır,karanlık ortamlarda ise çok tayflı lambalar yakınız. Bununla beraber mahremiyeti seven kuÅlardır,saklanmayı sevdikleri için salmanızı bitkilerle donatınız. Kanaryaların yanında durmaları onları üremeye teÅvik edebilir. EÅleri boyutlarına göre barındırınız,büyük cüsseli kuÅa küçük kuÅ vermeyiniz.
- Beslenme:YeÅil Åarkıcılar boÄazlarına düÅkün kuÅlardır,karıÅık ispinoz yemi,deve dikeni,kanarya yemi,kabuÄuyla birlikte haÅlanmıŠyumurta,ıslatılmıŠyem,kolza tohumu,yeÅil besinler ve un kurdu sevdikleri besinler arasındadır.Ayrıca yaÄ açısından zengin ötüŠyemi, (nijer,gelincik tohumu vb..)kabuklu pirinç,yulaf gibi tohumlarla zenginleÅtirmeniz gerekir. Ayrıca mineral karıÅımı ve kalamar kemiÄi verilmesi gerekir. Orta boy un kurdu,mısır ekmeÄi kırıntıları,yeÅil sebzeler,kurutulmuÅ meyveler,ekmek kırıntıları,fıstık yaÄı,beyaz kurtlar,elma,tuzsuz ay çekirdeÄi gibi besinler üremeyi hızlandırır. Ãzellkile yeÅil besini asla eksik etmeyiniz.
- DiÄer özellikler: Bu kuÅlar inanılmaz aktif varlıklardır,kafeste bir ordan bir oraya daima bir hareket içinde gözlenirler. Bazen sakalarda ki gibi hareketler yapabilirler,bunlardan bazıları baÅ aÅaÄı asılma ve baŠçevirmelerdir. ÃtüÅleri mükemmeldir,kanaryalardan daha tiz ama naÄmeli ve güzel bir Åarkıları vardır. Günün sabah,öÄlen ve karanlık çökmeden önceki saatlerinde öterler.
- YeÅil Åarkıcıların erkekleri üreme zamanı diÄer erkek kuÅları etraflarında istemezler.Ãreme zamanı sadece bir çifti aynı ortamda barındırın. Bu kuÅlar vahÅi kanarya türüne çok yakındırlar. (S. canarius) ve üreticiler bu kuÅları diÄer kanaryalar ile melezleÅtirirler. YeÅil Åarkıcı ErkeÄi x Border veya Roller kanarya diÅileri.DoÄan yavrular ise kısır olmazlar. Aynı zamanda diÄer kuÅlarla da melezler yapılır ve gri Åarkıcı ispinoz ise diÄer bir yakın türdür. Bu kuÅlar dayanıklıdır ve 10 seneden fazla bir ömre sahiptirler. Ancak bu kuÅlar ne yazık ki CITES III listesinde ihracatı ve ithalatı yasak olan türler arasındadırlar. Bu yüzden bir çift elde ederseniz,esaret altında bu kuÅların devamını saÄlamanız için mutlaka üretmeniz gerekmektedir.
- Ãretim: Yumurta sayısı:  2-4
- Kuluçka :  Sadece diÅi kuÅ yatar.
- ÃıkıŠzamanı:  13. günde
- Tüylenme zamanı :  18. günde
- Bir kafese yada salmaya sadece bir çift koyunuz,kuÅlar yerlerine alıÅana kadar geçen bir hafta kadar agresif kur yapma dönemi geçirirler daha sonra (bu dönemde erkek diÅinin tüylerini yolar ) üreme aktiviteleri baÅlar. Yuva kap Åeklinde örülür ve kapalı sepet,yarı açık kutu yada kanarya sepeti kabul edilebilir. Açık mavi renkteki yumurtalara sadece diÅi kuÅ yatar. Erkek kuluçkaya yatmaz ancak kuluçkadaki diÅiyi besler. Civcivler gelince mutlaka canlı yem ve mama verilmelidir. Ãifte yuva verdikten sonra en baÅta keten ipliÄi,hindistan cevizi lifi,,temizlenmiÅ yumuÅak otlar ve kökler,hamster tüyleri,kuÅ tüyü gibi malzemelerden bol bol veriniz. Yuva örmeye fazla meraklı deÄillerdir ancak yuvalarını çok temiz tutarlar. Ãreme zamanı erkeÄin hareketleri ve ötüÅü çoÄalır. Kur yaparken diÅinin gagasına bir parça yiyecek kondurur. Yuvayı ortamda gizlenecek Åekilde yerleÅtirin.
- Solda diÅinin kolyesi görünüyor.
- Ãiftler yiyeceÄi veya canlı yemi az bulurlarsa kesinlikle kuluçkayı ve yavruları terk ederler. Bu kuÅların üretimi saka üretimine benzetilebilir,biraz sabır ve mahremiyet isterler. DoÄada eylülden ekim sonlarına doÄru bir üreme zamanları vardır. Ancak esaret altında ortam ve besin uygun olduÄu zaman sıcak mevsimlerde üreyebilirler. EÄer kuÅlar kendilerini güvenli hissetmezse erkek yumurtaları yer ve yuvayı bozar lütfen buna çok dikkat ediniz. Bazen sakalarda olduÄu gibi erkek kuŠçok fazla saldırganlaÅır ve yuvaya zarar verir,bu gibi durumlarda civcivler çıkana kadar erkeÄi ortamdan alınız.
Kaynak : http://www.finch-tr.com