Yazı Ä°çeriÄi
Saka KuÅu
Saka kuÅu, Latince adıyla “Carduelis carduelis” ispinozgiller ailesinden, kafeslerde de sıkça beslenen ve en iyi bilinen ötücü kuÅ türlerinden biridir.
Koyu renkteki kanatları ve sarı tüyleriyle dikkat çeken bu kuÅların, özel bir çekiciliÄe sahip olduÄu söylenebilir. Kara baÅlı iskete kuÅları, cıvıltılı, akıcı ve keyif veren ötüÅleri ile tanınır. Genellikle karıÅık ve iÄne yapraklı ormanlarda yaÅarlar.
Ortalama YaÅam Süresi | 6-8 yıl |
Kuluçka Süresi | 10-14 gün |
Yumurta Sayısı | 3-7 adet |
Saka KuÅunun ÃtüÅü Nasıldır?
|
Saka KuÅunun GörünüÅü Nasıldır?
YetiÅkin saka kuÅlarının gagalarının dibinden gözlerinin arka ucuna kadar uzanan kırmızı renk, yalnızca göz ile gagaları arasındaki koyu esmer bir bantla kesilir. Gözlerin arkasındaki bölgeler beyazdır, tepe ve boyun yanları ise siyahtır. Kanatlarının ortasında, gövdeye doÄru uzanan geniÅ bir sarı bant bulunur. Kanatlarının arkasındaki beyaz lekeli kısımlar dıÅında kalan bölgeleri siyahtır, sırtları kahverengidir ve kuyruksokumları beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarındaysa beyaz lekeler bulunur. Genç saka kuÅlarının kanat ve kuyruk tüyleri yetiÅkinlerinkine benzer. Ancak diÄer bölgeleri gri-kahverengi ve koyu çizgilidir. Saka kuÅlarının boyu yerli türlerde 12-13 cm, kasım saka kuÅlarında (Sibirya saka kuÅları olarak da bilinir) 15 cm ve kömürcü saka kuÅlarında ise yaklaÅık 11 cm uzunluÄundadır.
Erkek ve diÅi saka kuÅları, ilk bakıÅta benzer görünse de, erkeklerin baÅlarındaki kırmızı renk daha geniÅ bir alana yayılır ve gözlerinin arkasına kadar uzanır. Ayrıca erkekler, diÅilere göre biraz daha büyük ve gagaları daha sivridir. DiÅilerin kanatları ve uylukları daha kahverengi olup, kanatlarındaki sarı iÅaretler daha soluk ve dar bir Åekildedir. Her iki cinsiyet de öter, ancak erkeklerin Åarkıları daha uzun ve güzeldir. Kesin bir ayırım yapmak için, kanatların dıŠbölgelerinin erkeklerde siyah ve diÅilerde kahverengi olduÄuna dikkat edilir.
Saka KuÅunun Adı Nereden Gelir?
Saka KuÅlarının YaÅam Yerleri Nerelerdir?
Saka kuÅları, otsu bitkilerin bol olduÄu aÄaçlık alanlar, bozkırlar, orman açıklıkları, fundalıklar, makilikler, Sibirya stepleri, dikenli açık alanlar, akarsu kıyıları, bahçeler ve köylerde yaÅar. KıÅın Åehir parklarında da sıkça görülebilir.
Saka kuÅlarının daÄılımı oldukça geniÅtir. Batı Avrupa, Anadolu, Afrika’nın kuzeybatısı, Mezopotamya ve Hazar Denizi’nin güneyinde yıl boyunca bulunur. OrtadoÄu ve Ä°ran çevresinde ise kıŠmevsiminde görülür. Rusya’nın batısında ve ortasında sadece yaz mevsiminde gözlemlenirken, Hazar Denizi’nin kuzey ve doÄusunda göç konukçusudur. Türkiye’de Trakya Bölgesi’nde Balcanica alttürüne rastlanır.
Saka KuÅu Ne Yer?
Saka kuÅları, senelik bitki türlerinin tohumları, çeÅitli meyveler, küçük böcek larvaları (nadiren), devedikeni tohumları, karahindiba baÅta olmak üzere yeÅillikler, darı, tarak otu tohumları, keten tohumları, ayçiçeÄi, Åalgam tohumları, hububat tohumları ve yeÅil bitkilerle beslenir. Ãzellikle yaÄlı ve yüksek protein içeren tohumlarla beslenmeyi severler. Temel olarak taneci bir gagaya sahiptirler. Ãzellikle sonbaharda devedikenleri gibi yüksek ve otsu bitkilerin tohumlarıyla beslenmeye eÄilimlidirler.
Saka kuÅu en çok neyi sever?
Kenevir tohumu, haÅhaÅ, kuÅburnu, beyaz ve siyah marul, kolza tohumu gibi besinler, saka kuÅlarının temel tercih ettiÄi yiyecekler arasındadır. Bunların yanı sıra, mevsimine uygun olarak incir, erik, portakal, muz, elma, armut ve karpuz gibi meyveleri de saka kuÅlarına beslenme programında ekleyebilirsiniz
Saka KuÅlarında Ãreme Nasıldır?
Saka kuÅları üreme konusunda oldukça verimlidirler. Her yıl dört defa kadar yavru sahibi olabilirler. Fincan büyüklüÄünde yuvalarını aÄaçların ulaÅılması zor dallarının arasına ustalıkla gizlerler. Genellikle 3 ila 7 yumurta yaparlar, ancak genellikle 3 ila 5 yumurta sahibi olurlar. Yalnızca diÅi kuÅ kuluçkaya yattıÄında, yumurtadan çıkma süreci baÅlar ve 14 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar. Yavruların uçabilme yeteneklerini kazanmaları için yuvadan ayrılmaları ise 15 gün sürer. Yavrular, baÅlangıçta alın ve ense tüyleriyle kaplıdır, ancak ilk tülüz (tüy deÄiÅtirme) döneminde normal tüy renklerini kazanırlar.
Saka KuÅunun YaÅama Åekli Nasıldır?
Saka kuÅları genel olarak göçmen deÄildir, ancak soÄuk iklimlerden sıcak bölgelere doÄru göçler yaparlar.
Saka KuÅu Kafeste Beslemek Yasak mı?
Saka kuÅunun nesli tükenme tehlikesine karÅı koruma altında olduÄu için avlanması, yakalanması, satılması ve kafeslerde beslenmesi yasaktır. Saka kuÅu, birçok ülkede ve uluslararası düzeyde koruma altında olan bir kuÅ türüdür. Bu nedenle, doÄada yaÅamlarını sürdürmelerine odaklanmak ve nesillerinin devamını saÄlamak için çeÅitli koruma önlemleri alınmıÅtır. Yasaklar, saka kuÅlarının doÄal yaÅam alanlarında korunmasını amaçlamaktadır. Bu nedenle, saka kuÅlarına yönelik avlanma veya kafesle beslenme gibi faaliyetler genellikle yasaklanmıÅtır. (4915 sayılı Kara AvcılıÄı Kanunu)
Kafeste Saka KuÅu Neden Ãlür?
Saka kuÅlarının doÄada ömürleri altı ile sekiz yıl arasında deÄiÅebilir. Ancak kafeste bakılan ve düzenli beslenen saÄlıklı saka kuÅları, on dört yıla kadar yaÅayabilirler. Kafeste yaÅayan saka kuÅlarının baÅlıca ölüm nedeni genellikle strestir.
Türkiye’de Saka KuÅuna Verilen DiÄer Adlar Nelerdir?
Saka kuÅlarına farklı yörelerde farklı adlar verilmiÅtir. Ãrnek olarak; Manisa/Soma’da “Telli,” Hopa’da “Tiyaspiyon,” KapıdaÄ’da “Rum Güzeli,” Ä°znik/Derbent’te “Kadınka,” Ãanakkale’de “Dikencik,” SubaÅı Köyü/Hatay’da “Dennura,” Kemeraltı/Ä°zmir’de “Kardinal,” Ãayeli/Rize’de “Ketifeli,” Karadeniz EreÄli’de “Saka kuÅu” veya “çembercik,” Denizli ve Adana’da “Saka” veya “ısırgan mitçiÄi,” Kayseri’de “Elmacık kuÅu” gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Ayrıca Kıbrıs’ta “GelinkuÅu” veya “bülbül” olarak da adlandırılırlar. Ayrıca kırmızı maskesi oldukça geniÅ olan bireylere “altaÅtı” adı verilir.