NORMAL TÃY DÃKÃMÃ ve KARIN AÄRISI
Kanaryalar her yıl normal olarak muayyen bir devre tüy dökümüne girerler. Bu devreye (Karın aÄrısı veya tüy deÄiÅtirme devresi) denir. Normal tüy dökümü bir hastalık deÄildir. Tüy dökümü devresi yaz aylarındadır. Haziran veya Temmuz ayı sonlarından baÅlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. En aÅaÄı 45 gün, çok defa 8-9 hafta sürebilir. Her kuÅta bu tüy dökümü süresine alt baÅlangıç ve bitiÅ tarihleri deÄiÅiktir. Ancak bu normal tüy dökme devresi haricinde ateÅli hastalıklar, zafiyet verem gibi hastalıklar dolayısıyla ve çok sıcak odalarda bilhassa soba yanlarında tutulma gibi hallerde ve çok kuvvetli gala rejimlerinde bir tüy dökümüne geçebilir. Normal tüy dökümü devresinde, kanaryalar genel olarak halsizdirler. Hatta ötüÅleri azalır veya tamamen kesilir. Karın aÄrısı ile baÅlayan tüy dökümünde baÅlamıŠbelirtilere dikkat etmelidir. Kanarya arada bir büzülür, tüyleri kabarır, iÅtahı kesilir, yemini daÄıtır, tüyleri solmaya baÅlar ve bir kaç gün sonra ilk olarak kuyruk tüyü düÅer, artık ötüŠazalmaktadır. Zamanla bütün tüyler ve bu arada kanat ve kuyruk tüyleri de dökülür. BaÅındaki tüylerin düÅmesi ile kulak çukurları meydana çıkar. Her kanarya normal tüy dükümü devresine gireceÄinden bu hal bütün meraklıları ilgilendirir. Normal devreyi çabuk atlatan bir kanarya saÄlıklı olur. Bünyesi kuvvetli olmayan kanaryalarda bu devre erken baÅlar, uzun sürer. Yavrularda telefat olabilir.
Normal tüy dökümü devresinde kanaryanın kuvvetli ve serinletici gıdalarla beslenmesi ve hava cereyanlarından, yüksek ölçüde farklarından, bulaÅıcı salgın hastalıklardan korunması gerekir. Bu devrede yumurta maması ile bisküvi tozu ve yulaf, marul tohumu ve az miktarda keten tohumu verilmelidir. Kenevir, turp, hardal tohumu gibi kızıÅtırıcı ve yaÄlı gıdalar ile yeÅillikler azaltılmalıdır. YeÅillik olarak tere, hindiba verilmelidir. Kanaryaların tüy dökümü devresinde her gün sade olarak veya yumurtanın sarısı ile karıÅtırılmak suretiyle mama vermek bünyesini kuvvetlendirir. Tüy dökümü devresinde bakımına itina gösterilmeyen kanaryalar bazen ikinci bir tüy dökümü devresine girerler ki bu durumda kanarya çok zayıflar, hastalanır, tedavi edilmezse ölebilir.
Tüy dökümü devresini kısaltmak için (Barbar sistemi) denilen bir usul vardır. Bazı meraklılar tarafından tatbik edilir, Tüy dökümüne giren kuÅun kafesi koyu renkli bir yün kumaÅ ile örtülür. Sıcak ve karanlık, iyi ve süratli bir tüy dökümünü saÄlar. Yukarıda konusu geçen kuvvetli ve serinletici tohumlar, yumurta maması, kuvvet Åurubu rejimi uygulanır. Kafesteki kuÅun pisliÄi temizlenmez, zira gübre tüy dökümünü hızlandırır. Bu esnada katiyen banyo verilmez. üçündü hafta sonunda yeni tüylerin çıktıÄı görüldüÄünde, ılık su ile ilk banyo verilir. Ve kuÅ baÅka temiz bir kafese aktarılır, kafesin üstü yine örtülür. Dördüncü hafta sonunda kafeste dökülmüŠtüy görülmezse biraz kenevir verilir. Tüylerin parlak, kuvvetli çıkmalarına yardim eder. BeÅinci hafta nihayetinde örtü kaldırılarak normal bakıma devam edilir.