Yapılan deneylerde, farklı proteinenerji oranı içeren besinler sunulan kuÅların, doÄru oranda protein ve enerji alacak Åekilde besinlerini ayarlayabildikleri gözlemlenmiÅtir. Bu durum kuÅlarda obezite ve buna baÄlı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyici bir unsurdur. Yavru kuÅların ihtiyaçları, yetiÅkin kuÅlarınkinden epey farklıdır. Yavrular geliÅimleri için çok daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle pek çok kuŠüreticisi üreme döneminde protein desteÄi saÄlayan ürünleri kullanmaktadır.  Genelde yetiÅkin kuÅların protein ihtiyaçları mevsimlere göre pek deÄiÅmese de, yavrularının daha çok proteine ihtiyaç duyduklarını bilirler. Bu nedenle doÄadaki kuÅlar, proteine daha rahat ulaÅabildikleri mevsimlerde çoÄalırlar. Bu mevsim pek çok kuÅ türü için yazdır. Tropikal kuÅlarsa yaÄıÅlı mevsimleri tercih ederler. KuÅlarınıza giderek artan miktarlarda protein içeren besinler vermek, onları çoÄalma yolunda teÅvik etmeye yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, kuÅlarınıza verdiÄiniz mamanın içine protein desteÄi katmaktır. Protein desteÄi katmak için yavruların yumurtadan çıkmasını beklemek, yanlıŠbir karar olacaktır. Protein destekli ürünleri kullanmak size kuÅlarınızın üreme döngüsünü kontrol altında tutma imkânı verir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, hem yüksek proteinli hem de düÅük proteinli besinleri kuÅlarınıza sunmanız gerekir. Yavruların proteine olan talebi deÄiÅtikçe, vereceÄiniz miktarlar da deÄiÅecektir. Bu sistemin en güzel yanı; yetiÅkin kuÅların, yavrularının ihtiyaçlarının farkında olmalarıdır. Yavruların ihtiyaçları günden güne deÄiÅmektedir. Ä°lk baÅlarda, büyümelerinin en hızlı evresindeyken protein ihtiyaçları en yüksek seviyededir. Ä°lk birkaç günde ebeveynlerin yüksek protein içerikli besinlere bolca ulaÅabilmeleri saÄlanmalıdır. Yapılan deneylerde, protein desteÄi saÄlandıÄı koÅullarda, yavruların normalin yaklaÅık iki katı hızda büyüdükleri gözlemlenmiÅtir. Bu etki iki hafta kadar sürmektedir.
Üreme Döneminde Proteinin Önemi
Buradan iki sonuç çıkarılabilir. Ä°lki; ayaÄına bilezik takılacak kuÅlara, protein destekli beslenmeleri durumunda, 7.- 9. günler arasında deÄil de; 4. günde bilezik takılması gerektiÄidir. Ä°kincisi ise; yavruların çok daha çabuk tüylenip ebeveynlerin aÄzından beslenmeyi bırakacaklarıdır.
Yavruyu Yuvadan AtmakÂ
KuŠüreticilerinin karÅılaÅtıkları en genel sorunlardan biri de, ebeveynlerin yavruları yuvadan atmaları durumudur. Bunu pek çok sebebi olabilir ama en sık rastlanan sebeplerden biri protein yetersizliÄidir. KuÅlar için günlerin uzaması, daha iyi besinlere ulaÅabilecekleri anlamı taÅır. Bu kısa süreli avantajı tam olarak kullanabilmek için kuÅlar besin miktarı artmadan önce eÅe gelirler. EÄer yavrular yumurtadan çıktıkları sırada besin miktarı ve kalitesi artmamıÅsa, ebeveynlerin yavrularını yuvadan dıÅarı atmaları çok muhtemeldir. Bazen kuÅların on dört günlük yavruları bile yuvadan attıkları görülmüÅtür. Bunu engellemenin anahtarı proteindir. Ä°yi beslenmiÅ ebeveyn, yavrusuna da iyi bakar. EÄer tekrar eÅe gelirlerse, yavrular yuvadan uçmadan tekrar yumurtlayabilirler ama yavruları yuvadan atmazlar.
Protein ve Agresiflik
Yapılan deneylerde, proteini yüksek besinler alan kuÅların daha az agresif davrandıkları gözlemlenmiÅtir. Yeterince iyi beslenen kuÅlar, diÄer kuÅlarla yer kapma yarıÅına girmeyeceklerdir. Bu nedenle çatıÅma da azalacaktır. Sonuç olarak; kuÅları eÅleÅmeye yönelten en önemli uyarıcının protein olduÄu anlaÅılmaktadır. Aynı zamanda, saÄlıklı yavrular yetiÅtirmenin anahtarı da yine proteindir.
HAZIRLAYAN: MALCOLM GREEN
ÃEVÄ°REN: Ä°LKER KURÅUNLUGÄ°L
1 yorum