Kuş Beslenmesinde Kum, Vitamin, Mineraller ve Su

Kuş beslemesinde kumun önemi:
Kuşların dişleri yoktur. Yedikleri tohum ve hububatlar serttir. Bunların sindirilmeleri için iyice öğütülmelidir. Dişleri olmadığı için bu görevi kum yapar. Kuşun yuttuğu kum kursağına gider, ayni şekilde kursağına giden sert gıdalar kum tanelerine sürtünerek ufalanır, toz halinde öğütülür ve böylece sindirim olayı rahatlamış olur. Verilecek kumda toz seker büyüklüğünde köseli kırılmış taş olarak, temiz, kuru ve mikroptan arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Ufak bir kap içinde verilebilir. Kafesin tabanına da taşlı kum konursa, kuş tabana serilen kumdan da kum ihtiyacını giderir ve ayak temizliğine de faydası olur.
Doğadaki kuş, yapısının gerektirdiği mineralleri doğadan temin eder. Kafesteki kuşun ihtiyacını bizim sağlamamız gerekir. Bu mineraller arasında en ön sırayı kuskusuz KALSİYUM ve FOSFOR alır. Mamasına konulacak un haline getirilmiş yumurta kabuğu, kafese asılan mürekkep balığı kemiği, az miktarda suyuna karıştırılacak kireç tozu bu ihtiyacı karşılar. Kuş malzemesi satan dükkânlarda torba içinde hazırlanmış kum ve mineral karışımını bulabilirsiniz.
Kuş beslemesinde vitaminlerin önemi:

Vitaminler vücudun gelişmesini ve hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Kuşa doğadaki çeşitli besinlerden vermek suretiyle her türlü vitamin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir.

  • A VİTAMİNİ: Muz, portakal, domates, havuç, yeşil lahana, patateste bulunur. Yumurta sarısında da vardır. Yetersiz verilirse bünyenin gelişimi durur, hastalıklara karşı direnç azalır.
  • D VİTAMİNİ: Ispanak, pancar, lahanada bulunur. Vücuttaki kemiklerin gelişimini sağlar, kireç oranını ayarlar, yetersiz olursa kuşun kemikleri ve gagası kolay kırılır.
  • B VİTAMİNLERİ: Ispanak, domates, lahana, dereotu, yeşilbiber, yumurtada bulunur. Yetersizliği durumunda gelişme bozuklukları, kabızlık, sürgün, sinir sisteminde bozukluklar ortaya çıkar.
  • E VİTAMİNİ: Hurmada, marulda, galeta ununda, yumurta sarısında, ıspanakta bulunur. Vücudun cinsiyet hormonlarını düzenler, canlılık, kudret ve üretimi sağlar.
  • C VİTAMİNİ: Yeşilliklerde ve turunçgillerde bulunur. Vücudun hastalıklara karşı mukavemetini artırır, kuvvetlendirir.
  • K VİTAMİNİ: Lahanada, kenevirde, ıspanakta bulunur. Kanda bulunan hemoglobin maddesini takviye eder, kansızlığı önler.
  • U VİTAMİNİ: Lahanada bulunur. Karaciğeri kuvvetlendirir.
Kuş beslemede suyun önemi:
Her canlı gibi kuşlarında en büyük gereksinimidir. Su verilecek sulukların kir ve pislik tutmayacak kalitede dıştan takılabilir özellikte olması gerekir. Su durmakla niteliğini yitirebilir, plastik suluklarda ışığın etkisi ile yosun tutabilir. Bu nedenle her gün suyu tazelenmelidir. Bu su berrak, temiz ve içilebilecek nitelikte olmalıdır.
  • Hafta da bir kere içme suyuna 1/5 oranında maden suyu koymak, sindirim sisteminde olumlu etkiye sebep olur. Haftada iki kere banyo yapması için geniş bir kap içinde su koymalıdır. Kuş üstündeki tozlardan, ayaklarındaki pisliklerden arınır.
  • Yıkanma kabinin içine konan suya biraz yemek sodası konulursa tüy dipleri bakterileri için fayda sağlar ve tüylerini parlaklaştırır. Kuş yıkanmadan evvel sudan biraz içerek kontrol eder. Yemek sodalı sudan içtiğinde bu su hazımsızlığa da iyi gelir.
Kuş beslemede meyve ve yeşilliklerin önemi:
Kafes hayatına alıştırılmış kuşların yeşillik ve meyveler de bulunan bol vitamin ihtiyacını giderebilmesi bizlerin görevidir.
  • Yaz mevsiminde; marul, salata, semizotu, taze incir, karalahana, havuç, elma.
  • Kış mevsiminde; Kuru incir, elma, ıspanak, karalahana, su teresi, hindi bağ, havuç, pazı, roka gibi yeşillikler ve meyveler verilmelidir.

Doğada bulunan değişik yeşilliklerde verilebilir. Kuş yem ve tohumlarından bahçenizde veya saksıda filizlendirip, taze yeşillik olarak kuşunuza sunabilirsiniz. Saksılarda ve plastik kaplarda yetiştirilen yeşillikleri kafeslere veya salmalara kabı ile birlikte koyarsanız kuşlar istedikleri kadar severek yerler, kalanlarda yeşil olarak diğer günlere taze olarak kalır. Kuşlar salatalığı severler, fazlası karın ağrısı yapar, zamansız tüy dökümüne sebep olur. Elma faydalı bir meyvedir. Bağırsakları rahatlatır, idrar verici ve uyku vericidir. Alkol, asit ve şeker verirsek kuşta bıkkınlık yaratır, ara sıra bu karışımları yukarıdaki gibi uygularsak kuş mamayı daha da iştahlı yiyecektir.

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

Serinofil Beyaz Logo

Serinofil, 2012 yılından beri başta kanarya olmak üzere tüm kanatlı dostları seven insanların buluşma noktasıdır. “Dernek” değildir.

Copyright © 2012 –  Serinofil.com |  DMCA.com Protection Status |   Sanatizi Reklam Ajansı

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

İnternet sitemizin çalışması, analitik çalışmaların yürütülmesi ve tercihleriniz doğrultusunda sitenin kişiselleştirilmesi için çerezler kullanmaktayız.Çerezlere dair detaylı bilgi için Politikalar Sayfamız'ı inceleyebilirsiniz. Kabul Ediyorum

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.