İyi bir kanarya bakimi temizlik ile başlar. İlk ve en önemli ödevimiz budur. Kafes, salma, çiftehane, araçlar ve bizzat kuşun vücut temizliği çok mühimdir.
Günlük ve haftalık olmak üzere temizliği iki gurupta toplaya biliniz.
[box type=”note”]
Günlük temizliklerde yapacağımız işler şunlardır:
- Su kapları temizlenerek suyun tazelenmesi,
- Kafes tabanındaki örtü ve kumun değiştirilmesi,
- Yemlikte biriken tohum kabuklarının atılarak yem ikmalinin yapılması,
- Mamalığının temizlenmesi,
- Banyosunun verilmesi.[/box]
[box type=”note”]
Haftalık temizliklerde ise;
- Kafeslenin, çiftehanelerin, salmaların ve yemlik, suluk, banyoluk gibi araçların genel temizliğe tabi tutulmaları gerekir.
- Çiftehaneler ve kafesler soda, arap sabunu ve ılık su ile yıkanmalıdır.
- Salmaların zemini kuru olarak silinmelidir.
- Temizlik malzemesi olarak beyaz sabun, arap sabunu, soda, berrak su, kuru ve temiz tüy bırakmayan bezler, saplı kıl fırçalar ile zarar vermeyen bit ve pire mücadele ilaçları ve dere kumu kullanılır.[/box]
[box type=”error”]
Çamaşır yıkama ilaçları, temizlik tozları, sinek, tahtakurusu, hamam böceği gibi ev haşerelerine karşı kullanılan mücadele ilaçları ve gaz, benzin, Hürmüz Lâmbası gibi kuvvetli zehir ihtiva eden ve yanma tehlikesi arz eden malzeme kullanılmamalıdır.[/box]
Kafesin tabanı çekilerek çıkarılır, temizlenip kurulanır. Üzerine ayni ölçüde kesilmiş temiz bir kağıt veya naylon parçası konulur. Bunun üzerine 2 – 3 kahve fincanı miktarında sterilize edilmiş, temiz ve kuru dere veya ocak kumu serilir. Bu maksat için kuş kumu kullanmak faydalıdır. Kafes tabanına pisleyen kuşun pislikleri, kuşun ayak parmakları arasında biriken ve kaygan bir hal alan. Tüneğine çıktığı zaman kayarak düşer ve ayağını kırabilir. Kafes tabanına serilecek temiz ve kuru kum; kuşun ayağındaki pisliği temizleyerek bu tehlikeyi önler. Yemlik, suluk, mamalık ve tülnekler çıkarılarak yıkanır ve iyice kurulanır. Sulukların içi kıl fırçalarla kolayca temizlenebilir. Taze su ve yem takviyesi yapılır. Yemin üzerinde birikmiş kabuk ve kuş pislikleri üflenerek ve ayıklanarak temizlenir. Saplı uzun bir kıl fırça ile içinden ve doğrudan, kafes girinti ve çıkıntılarında ve kafes telleri üzerinde birikmiş ve yapışmış pislikler ve yem artıkları kuru bir şekilde temizlenir. Islanmış kısımlar temiz, kuru ve tüy bırakmayan bir bezle iyice kurulanır. şayet kafes sabunlu bir bezle silinip yıkanırsa derhal kurutmalıdır.
Kafes ve çiftehanelerin temizliği kuşun içerisinde bulundurulmadan yapılması halinde, gerek kuşun kaçırılma ihtimali ve gerekse ürkmesini önlemek bakımından daha uygundur. Bu. durumda yedek bir kafes kullanılır. Yedek kafesi açık olarak kuşun bulunduğu kafesin kapısı hizasına getirilir. Bu kafesin de kapısı açılır ve her iki kafesin açık kapıları aynı hizada çıkmak üzere ağız ağza birleştirilerek birbirlerine uygulanır. Hafifçe ve ürkütmeden kışkırtmakla biraz sonra kuş diğer kafese geçer. Böylece temizlenmesi istenen esas kafes boşaltılmış olur. Kafes yıkanıp kurulandıktan sonra öldürücü ve zararlı olmayan bir ilaç ile dezenfekte edilir. Bu maksatla; HAŞARAT TOZU kullanmak iyi netice verir. Tünekler ve bütün araçlar yerleştirildikten sonra ayni ameliye ile kanarya esas kafesine aktarılır.
Kanaryanın kafes dahilinde bulunduğu hallerde yapılan temizliklerde bütün malzeme dışarı çıkarılıp temizlenir ve yerlerine konulmadan evvel tünekler teker teker çıkarılıp üzerlerindeki pislikler bir tel fırça ile kazınır ve sabunlu bezle silinip yıkanır, kurulandıktan sonra yenine takılır ve ondan sonra diğer tünek çıkarılarak sırası ile aynı temizlik yapılır. şayet tünek boşlukları kullanıyorsa bu temizlik esnasında içerisindeki bit ilacı değiştirilir. Tünek başlıklarının içerisine HAŞARAT TOZUNA batırılmış bir pamuk parçası konulur.
Kafes temizliği ve dezenfektesinde kullanacağınız HAŞARAT TOZU ve ANTIMIT SPREY kuşun tüyleri arasındaki bit ve pireléri imha edeceği gibi kendisine herhangi bir zarar vermez. Haftada en az iki defa kafeslere, çiftehane ve salmalara bu ilaçların sıkılması ile kuşa bir zamanda mücadelelde netice alınabilir. Kuşun fazla bitlendiği hallerde, kuşu elimize alıp ve kaçırmamaya dikkat ederek daha evvel açıp hazırlayacağımız püskürtücü ile sırt, kanat altı, boyun, kuyruk kısımlarına toz ilâçtan sıkmak büyük bir fayda sağlar.
Korku, kanaryanın en büyük düşmanıdır. Temizlik esnasında elimizi kafesin içerisine mümkün olduğu kadar az sokmamız en doğru harekettir. Ayni zamanda kafes kapısının açık bırakılması, kafes camlarının yerine takılmaması, kafes takımının çıkarılması gibi sebeplerle kanaryanın kafesten kaçması olayı, daha ziyade temizlik sırasında olur.
BANYO : Kuşlar banyo yapmayı çok severler. Yaz aylarında banyoluklarında 1 -2 parmak miktarında temiz su bulundurmak ve her gün banyo vermek iyidir. Kuşun haftada 2 veya 3 gün banyo verilmelidir. Çok soğuk su kuşun üşütmesine sebep olur. Onun için banyo suyuna ılık su ilave edilmelidir. Hasta kuşların banyolarına bir müddet ara vermek gerekir. Banyo verilme saatlerinin sabahlan öğle saatlerine doğru olması elverişlidir. Bu suretle banyo yapan kuşun günün sıcak saatlerinde çabuk kurulanması temin edilmiş olur. Banyo yapan kuşun ayak ve tüyleri temizlenmekçe rahatlar.
TIRNAK : Kanaryanın tırnağı fazla uzadığı taktirde, tırnağın takılması ile tunikten düşebilir veya tünekte rahat duramaz. Kafes tellerine takılarak ayağı kırılabilir. Kuşun tırnağın kesmek için sol ele alınır. Keskin bir makasla ve tırnağın uç kısmından ayak paçasına paralel bir istikamette olmak üzere kesilir . Tırnağın damar tabakası içerisinde ayağa yakın kısımda gayet ince kırmızı kan damarı bulunduğundan tırnağı derin kesmemek gerekir. En doğru hareket bilene kestirmektir
Kanaryaların üst gagaları fazla uzar. Sol ele alınarak kuşun üst gagası alt gaga hizasında kesilir. Kafese asılacak bir mürekkep balığı sırt kemiğine kanarya gagası vurmakla bu törpüleme işini kendi kendine yapabilir.
KANARYA PASTASI ayni zamanda bu ödevi yapar. Kanaryanın temiz havaya ihtiyacı fazladır. Rutubetli, dumanlı, havasız, cereyanlı yerlerde yaşayan kanaryalar çabuk rahatsızlanırlar ve romatizma, nefes darlığı, bronşit gibi hastalıklara yakalanırlar. Bu sebeple kanaryanın bulunduğu oda her gün en aşağı 2-3 saat süre ile havalandırılmalıdır. Ancak hava cereyanlarında kalmamasına dikkat edilmelidir. Kafesin pencere dışına asılmaması ve dik gelen güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerekir. Büyük salmaların telsiz kapalı kısımları ve kuşhaneler sönmüş beyaz kireçle badana yapılabilir.
Dezenfeksiyon olarak şu dezenfektan kullanılabilir:
- % 40 Petrol
- %40 Esans
- % 15 Krezyl
- % 5 Karbonyl
Ancak bunu yaparken ağız, burun ve göz iyice örtülmelidir. Kuşlar 2 ilâ 3 gün kadar kafes ve salmalara konulmamalı ve kafesler gölgede kurutulmalıdır. Zira esans güneşte çabuk uçar, krezyl ise hiç kurumaz.
Kaynak: İnternet