Yazı İçeriği
Kanaryayı Ele Alıştırma: Kanarya, oda içerisinde serbestçe uçurulup ve ele alınması zor olan bir hayvandır. Ancak bu imkansız değildir. Sabır ve hoşgörü ile kanaryanızın size alıştığını bu kılavuz niteliğindeki yazımızdaki adımları harfiyen takip edince göreceksiniz. Unutmayın ki kanaryaların da bir düşünme, algılama ve hissetme yetenekleri var. Siz kanaryanızla iletişiminizi ne kadar iyi tutarsanız, aranızdaki dostluk da o kadar kuvvetli ve samimi olur. Güven aşılması gereken en büyük sorundur
Kendinizi kanaryanıza güvendirin !
1- Kanaryayı Ele Alıştırma Birinci Adım:
Kanarya Seçimi
Genç kanaryalar yaşlı kanaryalara oranla daha rahat ele alıştırılabilirler. Yaşlı kanaryaların ele alışması onların çekimser tavırlarından dolayı biraz daha zaman alır. Özellikle dişisi olmayan erkek kanarya en rahat ele alıştırılabilir yapıdadır. Bunun için eğitim kanaryası olarak yaşını tamamlamamış tek erkek kanarya seçmenizi tavsiye ediyoruz.
2- Kanaryayı Ele Alıştırma İkinci Adım:
Dış Dünyaya Alıştırma
Orta büyüklükte mümkünse kuşun saklanabileceği mobilya türü eşyaların olmadığı bir odada her yerin kapalı olduğundan emin olduktan sonra kanaryanızın kafesinden çıkmasına izin verin. Kafesten çıkarmak için elinizde birkaç kez onun sevdiği meyve ikramını yapabilirsiniz. Bu aşamada hareketleriniz yavaş ve korkutacak ürkütecek şekilde olmamalı. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın. Böylelikle kanaryanız kafes dışında sizin olduğunuz odada size alışmaya başlayacaktır.
3- Kanaryayı Ele Alıştırma Üçüncü Adım:
Kafes İçi ve Kafes Dışı Güven Duygusu
Kafes dışındaki kuş kafeste olduğundan daha ürkek ama bir o kadar da meraklı olacaktır. Bu yüzden onun odanın bir parçası olduğuna alıştırmanın bu eğitim için gerekli olduğunu unutmayın. Kafes içindeyken kanaryanıza “çöp şiş” çubuklarına takılmış meyve ikramları yapın. Örneğin; elmayı bu çubuğa takarak kanaryanıza ikram edin. Daha sonra kafes dışarısına çıkardığınızda aynı işlemi tekrar yapmaya çalışın. Ama bu sefer çöpe takılı meyveyi siz ona uzatmayın aksine onun meyveye gelmesini sabırla bekleyin. Bir elinizdeki çöp şişten meyveyi yerken yavaşça diğer elinize konabilecek ya da dokunabilecek şekilde ortamlar hazırlayın. Böylelikle kanaryanız elinizden ona zarar gelmeyeceğini algılayacaktır. Bu işlem, kanaryayı ele alıştırma eğitiminin en zor sabır gerektiren işidir. Sabredin ve güven kırıcı hareketlerden sakının.
4- Kanaryayı Ele Alıştırma Dördüncü Adım:
Yakın Bağ Kurma
Günde en az 10 dk. olmak üzere sıkça kanaryanızın kafesine yakın oturun. Ona bakın ve onunla konuşun. Kanaryanıza ona karşı ilgi beslediğinizi ve ona önem verdiğinizi gösterin. Unutmayınki kanaryalar zeki hayvanlardır. Belki ne demek istediğinizi direk anlamayabilirler ama iyi bir ses analizcisi oldukları kesin olduğundan ses tonunuzdan sizin ne ifade etmek istediğinizi anlayabilirler. Yumuşak tonda sevgi içeren konuşmalar kanaryanızı hiç şüphesiz neşeli kılacak ve size ötüşüyle karşılık verecektir.
5- Kanaryayı Ele Alıştırma Beşinci Adım:
Kafes İçi Düzenlemesi
Kafesindeki tüm gereksiz araç gereçleri kaldırın.
6- Kanaryayı Ele Alıştırma Altıncı Adım:
Kafes Dışı İletişim
Kanaryanızla günlük kafesindeyken konuşmalarınızı o kafes dışındayken de yapın. Yine hafif tonlarda konuşma tonunuzu ayarlayın ve aynı tonda ıslıklar ilave edin. Parmağınızı tünek olarak kullanın diğer elinizle 3. aşamada bahsettiğimiz meyve ikramını yapın. Zaman sonra kanaryanız çekinmeden parmağınıza konup bu meyve ikramınızı geri çevirmeyecektir.
7- Kanaryayı Ele Alıştırma Yedinci Adım:
Kafes Dışı İletişim
Eğitim süresinin yaklaşık 1 ay sonrası kanarya parmağınıza konmaya başlayacaktır. Bu etapta çöp şiş ile ikramları kesebilir kanaryanız elinizdeyken onunla direk konuşabilirsiniz. Eğer bu süre uzadıysa endişe etmeyin. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi bu eğitim için sabır çok önemlidir. Yapacağınız en küçük güven kırıcı hareket kanaryanıza harcadığınız bu kadar emeği boşa götürecektir. Unutmayın ki güven zor kazanılır ama kolay da kaybedilir. Sil baştan yapmamak adına bu güven ortamını bozacak misafirlerden, çocuk tahriklerinden kanaryanızı koruyun.
8- Kanaryayı Ele Alıştırma Sekizinci Adım:
Karşılıklı Güven
Kanaryanız sizi ısırırsa sakın ani hareket ve refleksle tepki vermeyin. Bu onun korkmasını ve bir önceki maddede sözünü ettiğimiz güven sorununu yaşamanızı sağlayacaktır. Unutmayın ki kanaryalar canları yanmadıkça ısırmazlar. Bu durumun haricindeki ısırıklar meraktan kaynaklanan hareketlerdir. Bırakın dışardayken size güvensin ve kendini rahat hissetsin.
9- Kanaryayı Ele Alıştırma Dokuzuncu Adım:
Kafes Dışı Güvenliği
Kafes dışındayken de kuşunuzun ilgisini çekebilecek objeleri kaldırın veya saklayın. Örneğin ayna, perdesi açık cam. Buna ilaveten kanaryanızı yaralanmasına sebep olabilecek ortamlarda dışarı çıkarmayın. Örneğin ocak yanan mutfak, prize takılı elektirik eşyası, düşebilecek vazolar, ahizeler vb.
10- Kanaryayı Ele Alıştırma Onuncu Adım:
Özgürlüğü Hissettirmek
Kafes dışındaki kanaryanın tekrar kafese dönmesi için kafes kapsının önüne biraz yem serpiştirip ilgisini çekebilirsiniz. Aslında kafes kapısı açık olan kafesin kapı önüne dışarıdan konulacak tünek türü bir gereçle kanaryanın kafes kapısının yerini görmesi sağlana bilir. Dışarıda merakla takılan kanarya yem, su ihtiyaçları için kafesine rahatlıkla geri döner. Kafese dönmemek için ısrar eden kanarya kafes kapsını bulamıyor demektir. Böyle bir durumda kapısı açık ve ona doğruyken kafesi yavaşça önüne koyun. Kanaryanız içine girecektir. Yoksa onun için de hiç şüphesiz en güzel slogan “evim.. evim.. güzel evim”
11- Kanaryayı Ele Alıştırma Onbirinci Adım:
Samimiyeti Arttırmak
Ele alışan kanaryanızı zaman sonra isterseniz omuz ve kafanıza da alıştırabilirsiniz.
12- Kanaryayı Ele Alıştırma Onikinci Adım:
Ödüllendirme
Kanaryanız, her istediğiniz hareketi yaptıktan sonra bir ödülü hak etmiştir. Onu değişik türde yemler, meyveler, sebzelerle ödüllendirin. Ödüllerini elinizde verin. Siz onu o da sizi sevsin.
39 yorum
Kanarya ele alıştırma ile ilgili neredeyse tek bilgi. Emeğinize sağlık. Ele alıştırma çabam. Bir haftadır odaya çıkması keşfetmesi için çabalıyorum.Kapıyı açık bırakıp merak edip odayı gezmesini sağladım. Artık kafesinin kapısını açınca çıkıp geziyor sonra yuvasına kendisi giriyor.Dışarıdayken elimden yada yakınımdaki yemden kendisi gelip yemiyordu.Bende elimi kafese alıştırmaya çalıştım.Birkaç gündür elim kafesin arkasında ona seslendim. İlk zamanlar kafese temas eden elimden inanılmaz ürktü.Verdiği tepkiler azalıp kafese temas eden elime alışınca bugün kafeste onu beslemeyi denedim.(Şuan saat 14.00, sabah 10 dan beri yemliklerini söktüm birkaç saat beslenemedi.)Kulak çubuğuna elma taktım telden uzattım. Hiç yanaşmayınca kapısını açıp çubuğu uzattım.10-20 dk bekledikten sonra ilk ısırığı attı.Bende yavaş yavaş çubuğu kısaltarak parmağıma kadar alıştırdım.Şuan için direk parmağıma koyduğumda yemiyor.Çalışmaya devam.
Tebrik ederim, harikasınız. Lütfen, başarınızın videosunu çekip bizimle paylaşmayı unutmayınız 😉
Abi beni faceden eklermisin senden bilgi almak isterim
Ben bu konuyu görmeden önce kanaryamı sırf beslemek için evde tutuyordum. Böyle şeylerin ancak muhabbet kuşu vb. tür kuşlarda olduğunu sanıyordum. Bu konu hakkında gerçekten ama gerçekten teşekkürler. Kanaryam şuan bana alışık durumda. Kafesin içinden elimi yavaşça uzattığımda elimdeki meyveyı yavaş yavaş yiyor . Bazen ürküyor yemediği de oluyor ama bu bana alıştığının açıkça kanıtıdır diye tahmin ediyorum. Elimi kafesin telinden uzattığımda ise hiç ürkmeden geliyor ve yiyor. Çalışmaya devam. Kararlıyım bu konuda 🙂 Bir sorum olacak. Kafesin kapısını açtığımda dışarı çıkmıyor hiç. Dışarı yem koysam bile. Dün bir kere çıktı işte odayı gezdi dolaştı kafesin önüne yem koydum onu yedı ve geri zıpladı. Bugun de yaklaşık 4 saattir kafesin kapısı açık ve hiç dışarı çıkmadı. Neden?
Henüz dışarıda güvende olacağını hissetmiyor biraz daha sabredin yakında yavaş yavaş çıkacaktır 😉
:)peki çöp şiş ile elımden yemesı uzun surer mı
bunu bilemeyiz..
Eğitime başlayalı 15 gün oldu. Yukarıdaki yorumumdan beri pek ilgi gösteremedim kuşuma. Geçen pazar kuşum ile baya bir ilgilenmiştim, sonraki hafta ve haftasonu çok yoğun geçti ilgilenemedim.
Sadece bazı akşamlar kapısını açıyordum oda odayı gezip sıkılınca giriyordu, bazen ıspanak bazen çubuğa taktığım elmayı ikram ettim. Artık bunda hiç sıkıntı yok. Ben tel arkasından değil hep kapısını açıp besledim.
Bugün saat 4gibi iş dönüşü yemliklerini söktüm. 30dk 1 saatte bir parmağımı ıslatıp yeme batırdım, 5dk direndi sonunda yemeye başladı. Bu akşam defalarca bu şekilde besledim. Akşam uçması için kapısını açtım elime tableti aldım, ben takılırken o ara ara başıma yakın uçuşlar yaptı. 2, 3 kere başımı yasladığım koltuğa kondu. Aramızda 10cm falan vardı. Bana yanaşmak istiyor ama dışarıda benden yemeye hiç istekli değil, bende üstelemiyorum. Kafeste avcumdan yediğinde oldu ama iyice avcumdan yemeye alıştığında tamamen bana bağlanacağını umut ediyorum.
Kuşumun evde 1. günü direk parmağımdan yem yemesinin 2. günü. Artık parmağıma rahatça çıkıyor.
Bir video ekledim. Yorum sizin. (video yan olmuş)
http://www.youtube.com/watch?v=EYjRNV_jq30&feature=youtu.be
Elimden yem yiyişinin 3. günü.
Kanaryam ile parmak dövüşü yapıyoruz. 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=tYE_LAcxA7A&feature=youtu.be
çok iyi 😉 aynen devam ++++
merhaba benim kanarya var yukarıdakıleri yaptım kafese elimi sokunca elime atlıyor ve ısırıyor sonra 3,4 dk sonra gidiyor elime alışıyormu yoksa sevmiyormu (cevap verirmisiniz acil 🙂 )
Arkadaşlar benim kanaryam var 9 aylık önceden çok ürkekti insan görür görmez tellere yapışır ordan oraya sıçrardı şimdi biraz daha iyi ama ele gelmiyor el görünce fena korkuyor tellere çarpıyor.. 🙁 elime gelmese bile elimden çok korkmasını istemiyorum yaw. İlk nasıl davranmalıyım kuşa? kaç günde alıştırabilirim ya da cok büyük oldugu için alışmama gibi bir şey söz konusu mu=?
Bazı kuşlar korkak olabilir bu normaldir. Güven kazanması zaman alabilir sabırlı olun.
Yani sadece yem ve su mu vereyim? Elime almam gerekir mi? Ya da açlık ile mi illa terbiye etmek gerekiyor? Biraz ayırntılı yazarsanız cok sevinirim. Çünkü yeniyim kuş konusunda 🙁 Çok fazla okuyorum ama istediğim cevapları bulamıyorum vereceğiniz cevaplar benim için çok önemli teşekkürler.
Ben kapalı kafesin arka alt kısmına sağ elimi koyarak onunla konuştum. 2,3 gün sonra elimden pek ürkmeyince kapısından çubuğa takılı meyve ikramında bulundum.
Biraz kanaryam ile ilgilenemedim.
kafes içinde tamamen bana alıştı kendisi elime atlıyor. Dışarıda da artık alışıyoruz. Sadece uzaktan elime kendisi gelmiyor, parmağımda şakımıyor.
Meyve ikramlı yaklaşımım. Biraz hızlı yaklaşıyorum çünkü bana alıştı siz daha yavaş yaklaşın. Ya da sitede anlatıldığı gibi onun gelmesini bekleyin.
http://www.youtube.com/watch?v=NhQh9YYXIzI
Daha sonra meyvesiz yaklaşımlar.
http://www.youtube.com/watch?v=8s__OKtRahU
Yakın mesafelerden ele kendisi geliyor.
http://www.youtube.com/watch?v=kGnsVe7jBdk
NoT: Son 3 video 800kb lık küçük vine videosudur.
Kanarya kuşum daha 1 ay oldu alalı . Elime alıştırmak istiyorum ilk olarak nasıl bir adım atmalımıyım ve parmağıma alışmadan da kafes dışına salabilirmiyim
TEŞEKKÜRLER
Lütfen yazımızdaki adımları takip edin.
Parmağıma alışmadı henüz fakat kafes dışına salmak isteğim var ve salarsam kafesine tekrar dönermi * ?
Acıkınca veya susayınca döner. Kafes kapağı açık olsun ve odada pencere kapı vs yerler kapalı olsun yoksa dışarı kaçar.
Tekrardan merhaba dün 2 saat kafes kapısını açık bıraktım ve kuşum hiç çıkmadı kafesten sizce artık meyveli yaklasımlarda bulunmalımıyım
Kanaryamı Bir türlü çıkaramıyorum kafesten
Bir turlu kafesten cikmiyor
Kuşu alalı 2 haftaya yakın oldu otusunde hiç bir problem yok mukkemmel ötüyor gerçekten dinlettikce , fakat yemini değiştirirken ona yaklaşmaya ilgi göstermeye çalışırken ‘ zaten korkuyordu ‘ artık düşman gibi algılayıp kanatlarını acip beni korkutmaya çalışıyor sanırım biraz sinirim bozuldu açıkçası eve alisip alismadigini bilemediğim için salamiyorum ele alıştırmak için yazarsanız sevinirim
odanın içerisinde dolaşmasına izin verin, sabırlı olun ve korkutmayın zamanla alışır.
BENDE DE VAR 2 TANE DAHA 2 AYLIK BİLE DEGİLLER. YAVRUYKEN BEN BESLEDİM VE YEME DÜŞENE KADAR BAKTIM ŞUAN YEM YİYEBİLİYORLAR KAFESTEN ÇIKINCA ÜZERİME GELİYORLAR EVİN İÇİNDE GEZİP HERŞEYİ MERAKLA İNCELİYOR GAGASIYLA ÇEKİYORLAR ELMAYA, HAVUCA,BAYILIYORLAR. GERÇEKTEN ÇOGU İNSANDAN YAKINLAR VE DOSTLAR.
ama elimi açıtıyor
merhaba benim kanarya var yukarıdakıleri yaptım kafese elimi sokunca elime atlıyor ve ısırıyor sonra 3,4 dk sonra gidiyor elime alışıyormu yoksa sevmiyormu (cevap verirmisiniz acil 🙂 )
Benim Kiraz kafamdan inmiyor..
Saçlarımı yuva sanıyor
kanaryalar için mama yapımında balık yağından bahsediliyor. Bu balık yağı alabalık yağımı bugun aradım alabalık yağı buldum bu mamaya ilave edilmesi gereken yağ mı acaba ?
mama yapımında balık yağı kullanmanıza gerek yoktur. bazı mama tarifleri abartıdan ibarettir. Balık yağının kazandıracağı omega3 keten tohumunda zaten mevcut. mama içerisinde fazla kullanımında ishal etme riski vardır.
Merhabalar! Harika bir siteniz var öncelikle bunu söylemeliyim. Herneyse, bir sorum olacak, benim kuşum 6 yaşında, acaba ele alıştırmak için bir kanaryanın ortalama yaşı ne olmalıdır? Kuşum eğitim için çok mu yaşlı?
Teşekkür ederiz. Evet yaşı eğitilebilecek yaşı geçmiş. Ele alıştırmak daha çok genç kanaryalarda daha rahat sağlanabilecek bir durumdur. Ama yine de olmaz diye bir şey yoktur deneyiniz alışabilir.
Bizim kanarya elimi bazen kafese göturdugumde kanatlarini acip isirmak istiyor ????ilk başlarda yoktu bu normal birşeymi bu
Normal
Merhaba benimde bir kanaryam var dinleyin ona tahta tünek aldım takmaya çalışırken onu kafesten elimle çıkardım daha taktım ve yakalamaya çalıştım biraz zor oldu daha sonra yakaladıktan sonra kafese koydum fakat bir halsizleşti sanki bana küstü sonraki gün yani bugün ötmeye devam etti fakat önceden yanına gittiğimde fazla korkmazdı hatta elimi kafese bile koyuyordum fakat bu olaydan sonra benden çok korkmaya başladı şimdi sizin dediğiniz gibi onunla konuşmaya çalıştım fakat otarafa bu tarafa kaçmaya çalıştı bununla ilgili ne yapabilirim
Ben kanaryamı 1 hafta gün dışarıdan sevdim 3 gün kafes disindan ilgilendim konustum cevap vermeye baslayinca elimi kafese sokup ilk gun alistirdim.2. Gün disari cikartip saldim odaya alisti 3.Gün boynunun altindan oksayin cok hosuna gidiyor. 4.gun odada salin durmadan ustunuze konana kadar tekrar tekrar salin 3. De 4. De 5. Salista mutlaka ustunuze konacaktir iste ozman elinizede gelir ki bunu kendi dişi kanaryamin uzerimdede denedim.Lakin baska kanaryalarda ve kafesinden baska odada yapin bunu yoksa kafese kacar direk 🙂