“Kırmızı Şakrak kuşu adıyla anılan Carpodacus türünün Avrupa’da yalnız tek bir üyesi vardır. Bu aile üyeleri Amerika’da daha yaygın olarak görülürler. Bunlar birbirlerinden yalnızca, çok az olarak büyüklükleri ve kırmızı renklerinin açıklığı koyuluğu bakımından farklar gösterirler. Bir adları da “Meksika Şakrak kuşu”dur. Bilinen diğer isimleri Gimpel, Pyrrhula pyrrhula, bullfinch, Pyrrhula’dır. Daha fazla bilgi için diğer yazımızı okuyabilirsiniz.
Carpodacus türü Şakrak kuşlarının erkekleri, gerekli alıştırma dönemi başarılı bir şekilde uygulanmışsa, kanarya dişileriyle büyük bir güçlük göstermeden esleşirler. Carpodacuslarin carduelislerle akraba olusu, davranış ve beslenme yakınlıkları bu çiftleşmeyi kolaylaştıran etkenlerdir. Bununla birlikte boyu normal olarak kanaryaya oranla daha büyüktür ve güçlü gagaya sahiptir. Kırmızı şakrakkuşunun erkeği, dişi kanaryayla ayni salmaya kapatıldığında, ilk anda dişinin korkup ürkmesine neden olabilir. Bunun için çiftin birkaç bölmeli ve büyükçe bir salmaya kapatılmasında yarar vardır.
Büyük ve bölmeli salmalarda şakrak kuşu erkeği ile dişi kanaryanın esleş¬meçi genellikle basarili sonuç verir. Böyle bir ortam içinde kırmızı şakrakkuşu erkeği babalığı benimseyerek yavrularının beslenmesine dahi yardımcı olur. Karma tohumlar, yeşillik ve böcek tipi besinler melezlere çiftleşmesinine sonucunu olumlu yönde etkilerse de, böcek bulunması güç geliyorsa bundan vazgeçilmesi başarısızlığa neden olmaz. Bunun yerine yumurtalı besinleri eksik etmemek gerekir.
Şakrak kuşu dişisi x Kanarya erkek eşleşmesi videosu
Şakrak kuşlarıyla özellikle kırmızı kanaryaların melezleri çok güzel yavrular verir. Eğitim devrelerine özen gösterilirse çok iyi öten melez yavrular elde edilebilir. Kırmızı şakrakkuşları, kafes yaşamına alındıktan sonraki ilk tüy dökümünde o olağanüstü güzellikteki kırmızı renklerini yitirirler. Eğer yemlerine, renklendirici Canthaxanthin maddesi katılmazsa bir daha kırmızı renkli olamazlar. Ancak melez yavrular, babalarının kırmızı rengine hiçbir ilâca gerek kalmaksızın kalıtımsal olarak sahip olurlar. Doğal olarak kırmızının tonu,dişi kanaryanın Melenin ya da Lipochrom olusuna bağlıdır. Erkek kırmızı şakrakkuşu ile kırmızı-siyah kanarya dişisinden olma melezler ulusal ve uluslararası sergilerde bütün dikkatleri üzerlerinde toplayıp büyük beğeni kazanmıştır.
Saka x Şakrak Kuşu melezi videosu
Bu çiftleşmelerden elde edilen melezlerin üretkenlikleri hakkında kesin bir yargıya varabilmek için onları iki yıl teste tabi tutmak gerekir. ( Son verilere göre kısır olduğu görülmüştür.) Erkek şakrak kuşu ile dişi kanaryanın basarıyla çiftleşebilmesine karsın erkek kanaryanın dişi şakrak kuşu ile çiftleştirilmesi çabaları henüz başarıya ulaşmamıştır.” (Ekteki videoda erkek kanarya X şakrak dişi kuşu ile çifleşmesi mevcut ama sonucunda yavru alınıp alınmadığı bilinmemektedir.)
Kanarya x Şakrak Kuşu Melezi COM Weltschau 2011 İtalya şampiyonu videosu
Şakrak Kuşu x Florya, Şakrak Kuşu x Mozambik Kanaryası, Şakrak Kuşu x Çarpraz gaga, Şakrak Kuşu x Fanyata, Şakrak Kuşu x Kanarya, Şakrak Kuşu x Saka Eşleşmeleri mümkündür. aşağıdaki resimde buı eşleşmelerde oluşacak melezler görülmektedir.
Kaynaklar: Serinofil.com, Tunceli Altinköprü, Ertuğrul Görüşük, Seval Uçarlar